Llum d’esperança enmig del silenci

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 13 de Novembre de 2009

Durant tot el dia d’ahir, una onada de silenci es va anar estenent pel país. Es tractava de mostres de condol amb les famílies dels operaris morts en l’accident del viaducte del Dos Valires i de suport als ferits.

La jornada de dol va finalitzar a les vuit del vespre amb el minut de silenci davant de l’ambaixada de Portugal a Andorra. Allà, l’ambaixador Mario Damas Nunes, reproduint una carta signada personalment pel president de la República portuguesa, va adreçar un missatge d’esperança en el futur a la comunitat portuguesa resident al Principat, i és que “la vida, malgrat el dolor per aquesta pèrdua, continua”.

A les deu del matí, els treballadors de la construcció van ser els primers que van retre homenatge als companys desapareguts en l’accident. Els obrers que treballen en la construcció de la nova seu del Consell General van fer deu minuts de silenci.

A les quatre de la tarda, el silenci, mostra de respecte per excel.lència, es va tornar a imposar en diferents indrets del país. Aquella era l’hora en què el Govern havia convocat el minut de silenci oficial, emmarcat en una jornada de dol nacional. Els treballadors de l’Administració, al costat d’una bona representació de les màximes autoritats del país, van aplegar-se a la vorera adjacent a l’edifici administratiu en silenci, en un acte solemne.

El Consell General es va sumar també a la convocatòria, en una reunió extraordinària a la Casa de la Vall. El Síndic general, Josep Dallerés, va afirmar que aquest gest simbòlic “serveix per mostrar el nostre suport a les famílies i als ferits”. El Síndic va constatar que “Andorra s’ha bolcat, no únicament el Govern, sinó també els voluntaris de la Creu Roja, tothom ha fet el que ha pogut”. Respecte al fet que, finalment, la jornada de dol nacional hagi estat només una, Dallerés va fer l’observació que “no perquè es facin més dies de dol vol dir que ens en ressentim més”.

A aquella mateixa hora, la Universitat d’Andorra es va afegir al minut de silenci, amb una concentració davant de les instal.lacions del centre universitari.

Dol d’Andorra i Portugal

Els moments més emotius de la jornada es van viure, possiblement, a les vuit del vespre, en la concentració convocada per l’Ambaixada de Portugal i el conseller de les Comunitats Portugueses a Andorra. Al mig de la plaça de l’edifici de l’ambaixada, hi havia una bandera a mitja asta i una taula amb dos objectes d’una forta càrrega simbòlica: un llibre de condol i una única espelma, la llum en record dels difunts i d’esperança per als ferits i les seves famílies. Mig miler de persones es van aplegar al voltant de la bandera, entre les quals hi havia el mateix ambaixador, el conseller de les Comunitats Portugueses, representants de diferents associacions portugueses, autoritats del país, l’ambaixador d’Espanya i gent anònima.

En declaracions posteriors al minut de silenci, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, es va comprometre a “fer un seguiment dels expedients perquè a les famílies no els falti, no l’escalf humà, que és evident que l’estan rebent, sinó tot el suport econòmic”. De la seva banda, l’ambaixador Mario Damas va voler expressar el seu agraïment al país “des del cap de Govern fins a l’últim bomber, per tot el que han fet”.

pdf3.jpg