Andorra es bolca en el dol per les víctimes de l’accident de les obres del Dos Valires

Autor: e. o. g.
Font: més andorra
Publicat el: 13 de Novembre de 2009

El país es va bolcar ahir en la jornada de dol nacional decretat en memòria de les víctimes de l’accident a les obres de la boca oest del Túnel dels Dos Valires.

Les banderes dels llocs oficials onejaven a mig pal i es van organitzar diversos minuts de silenci en diferents indrets. Els companys de professió dels accidentats són dels que més ho van sentir: els treballadors de les obres de la futura seu del Consell General van guardar deu minuts de silenci en memòria de les víctimes de l’accident de dissabte, i van lamentar que el Govern només hagués decretat un dia de dol nacional. Per la seva banda, les institucions també van celebrar un minut de silenci a les quatre de la tarda. Davant de l’Edifici Administratiu es van aplegar els funcionaris i membres del Govern, encapçalats pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, i els ministres més directament relacionats amb la tragèdia: el d’Interior i el d’Ordenament Territorial, Víctor Naudi i Vicenç Alay respectivament. A Casa de la Vall, representants dels diferents grups parlamentaris, liderats pel síndic general i el subsíndic, Josep Dallerès i Esteve López, també van guardar un minut de silenci. A les vuit del vespre, davant de l’ambaixada de Portugal –d’on eren originaris tots els afectats–, es va viure el moment més emotiu. Al voltant de 300 persones es van aplegar per recordar les víctimes de l’accident, un acte durant el qual l’ambaixador, Mário Damas, va llegir una carta que el president de la República de Portugal havia fet arribar a les famílies de les víctimes. L’ambaixador va agraïr la feina feta des del Govern i els cossos de seguretat i salvament en el marc de l’accident. Damas va explicar, un cop acabat l’acte, que els funerals ja s’havien celebrat ahir mateix per la tarda i que els ferits, que evolucionen favorablement de les lesions que pateixen, podrien ser traslladats al seu país d’origen el proper dilluns.

D’altra banda, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va valorar que «els ciutadans s’hagin volgut acostar per manifestar el condol», i va manifestar que se seguiran els expedients perquè «no falti suport econòmic» ni als ferits ni a les famílies de les víctimes. Finalment, el síndic general, Josep Dallerès, va demanar que «no s’oblidi que les condicions de treball formen part de la societat» i que s’hi pensi sempre, «i no només quan hi ha accidents». Dallerès va recordar que els afectats en l’accident «són gent que participen en la creació d’Andorra». Així va afegir que guardar un minut de silenci i declarar un dia de dol nacional «és el mínim que es mereixen aquestes persones».

pdf3.jpg