La Batllia ha instruït causa per un presumpte delicte d’homicidi per imprudència greu

Autor: e. o. g.
Font: més andorra
Publicat el: 11 de Novembre de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va explicar ahir que la Batllia ha instruït una causa per un presumpte delicte d’homicidi i lesions per imprudència greu arrel de l’accident a les obres de connexió del Túnel dels Dos Valires amb la carretera general 3, a la Massana.

Així mateix, per facilitar la investigació, s’ha ordenat el bloqueig de la zona afectada.

Per la seva banda, el Govern es va reunir ahir amb el director general de la principal empresa de la UTE adjudicatària, Dragados, per «exigir-los» que col·laborin en el desenrunament. Així mateix, el Govern atura indefinidament les obres de la boca oest i exigirà un informe «detallat i contrastat» que acrediti que la resta de l’obra, que no ha estat afectada per l’accident, té la solidesa que correspon a una obra d’aquestes característiques per reprendre-les. En aquest sentit, s’ha d’afegir que els treballs a la boca est, a Encamp, seguiran el calendari previst, ja que són fases independents la una de la altra, segons va explicar el ministre d’Ordenament Territorial, Vicenç Alay.

Així ho va fer saber l’Executiu en la que era la darrera compareixença pública per explicar els esdeveniments que se succeïen al a boca oest després de l’accident, ja que finalment, a un quart de sis de la tarda d’ahir, es va poder alliberar el quart dels cossos atrapats entre la runa. El primer es va alliberar a dos quarts de set del matí, el segon quan faltaven deu minuts per a les deu i el tercer a dos quarts de tres del migdia. Bartumeu va explicar que totes les famílies havien iniciat els tràmits per repatriar els cossos de les víctimes, tot i que una d’elles havia obtingut la nacionalitat andorrana el passat mes d’abril. En memòria de totes elles, el Govern decretarà dia de dol nacional aquest dijous i està previst que el dimecres de la setmana vinent se celebri una missa a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella amb la presència de membres del Govern i del copríncep episcopal.

Pel que fa a l’estat dels ferits, un d’ells, el que va ser traslladat a l’Hospital de la Vall d’Hebron el matiex dia de l’accident, ja va rebre ahir l’alta mèdica cap a les sis de la tarda, tot i que va continuar ingressat pendent que es reoslguin els tràmits administratius de la derivació, segons va informar el Servei Andorrà d’Assistència Sanitària (SAAS). Els altres dos ferits que van ser traslladats al centre hospitalari barceloní aquest dilluns, un home de 56 anys i un altre de 25, pateixen cremades per ciment de segon i tercer grau en el 20% i el 10% del cos respectivament. Els tres ferits que continuen ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, homes de 50, 52 i 54 anys, evolucionen favorablement de les seves lesions.

En la compareixença pública, el cap de Govern va aprofitar per dir que, amb les dades de què disposa l’Executiu, es podia afirmar que totes les víctimes de l’accident (les onze persones) estaven assegurades. Dues d’elles, que treballaven per una empresa andorrana, estaven vinculades al sistema de seguretat del Principat. Les altres nou gaudien d’una autorització temporal de treball com a empleats d’empreses estrangeres desplaçats per compte d’una empresa andorrana, segons s’explica en un informe elaborat pel Servei d’Inspecció de Treball que el Govern va trametre als periodistes, i per assolir aquest tipus de permís cal acreditar que es disposa d’una assegurança que cobreixi de forma suficient qualsevol tipus de despesa mèdica o sanitària, així com la invalidesa derivada d’un accident de treball. Així, aquestes nou persones gaudien d’una assegurança al seu país d’origen.

pdf3.jpg