El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va reconèixer que les finances públiques no s’equilibraran durant tota la legislatura, ja que tot i l’entrada en vigor d’un nou marc l’1 de gener del 2011, el redreçament dels comptes no es produiria fins dos anys després.
López, en una sessió de control al Govern marcada per una bateria de preguntes –i opinions– reiteratives sobre la situació econòmica del país i les mesures que l’Executiu té previst tirar endavant, va insistir que l’estat actual de les finances de l’administració és conseqüència de les decisions preses –«o no preses», va matisar el ministre– per l’anterior Govern. I va reiterar en què les engegades per l’actual no es veurien reflectides fins el 2012 o 2013. López va argumentar que ja s’- han implementat algunes mesures per optimitzar recursos i contenir la despesa, en especial en relació a la política salarial i de recursos humans.
Les explicacions de ministre van ser qüestionades per Coalició Reformista i Andorra pel Canvi. Per una banda, Eusebi Nomen, va discutir que les noves lleis fiscals i que l’IVA puguin ser un motor econòmic, perquè –i sempre segons els seus càlculs– «s’incrementarà la pressió fiscal » i «es pagarà el doble». Per l’altre, Joan Gabriel, va criticar que el Govern es contradigui en les argumentacions i doni la culpa del dèficit als governs anteriors.
Una altra qüestió sobre la que es va debatre al Consell General va ser la seguretat social i la sanitat. En relació a aquest àmbit, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va oferir algunes dades sobre l’augment «exagerat» de les baixes mèdiques –un 11,3% en el 2009– i l’increment d’un 20% dels accidents laborals en el mateix període. Dades que van ser interpretades per Nomen com una acusació de connivència als metges per certificar tal pujada de baixes. Bartumeu, a més, va explicar que s’havia de treballar perquè el model andorrà de sanitat sigui sostenible amb una gestió de qualitat i certs canvis en la cartera de serveis de la CASS.
Els horaris comercials van centrar un altre qüestió. A una pregunta dels reformistes, López va anunciar que el 14 de març, dia de la Constitució, serà d’obligat tancament per als comerços del país, però que la resta de calendari laboral s’està negociant i no serà fins a finals de mes quan es desvetlli si finalment l’1 de maig serà també festiu.
Els reformistes també van interpelar la ministra de Salut, Cristina Rodríguez, sobre l’existència i aplicació dels protocols sobre la grip A. La ministra va explicar que no existeix cap protocol que indiqui que els metges han de comunicar a les escoles o als llocs de treball els casos de grip A, ja que és una malaltia de declaració numèrica i només es recorden les mesures d’higiene, i no de declaració obligatòria com pot ser la meningitis o l’hepatitis. Tot i així, Rodríguez va reconèixer que seria important revisar aquests protocols, i va comentar que el comitè científic encarregat de fer el seguiment de la grip A ha d’anar fent ajustaments ja que és la primera vegada que es fa front a una pandèmia, desprès del canvi de denominació decidit per l’OMS.
Per últim, López va avançar per aquesta temporada la previsió d’una entrada de 35.000 turistes procedents del mercat britànic i que fins el moment hi havia 15.000 reserves ja fetes.