El Govern considera “indiscutible” el tancament obligat el 14 de març

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 6 de Novembre de 2009

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va deixar ahir ben clar que el 14 de març del 2010 serà festiu d’obligat compliment, per la qual cosa els comerços hauran de tancar.

El ministre va ser contundent en assegurar que la mesura és “indiscutible” i que l’obertura per la diada de la Constitució, que l’any que ve caurà en diumenge, no és ni tan sols “plantejable”.

Aquesta va ser una de les preguntes que va haver de respondre ahir el titular de Finances en la sessió de control que es va viure al Consell General. I sens dubte, va ser el membre de l’executiu que va tenir més feina. La decisió sobre el 14 de març vinent la va fer pública en el context d’una pregunta que li va plantejar la consellera de Coalició Reformista Celine Mandicó, que també demanava per la decisió que s’adoptaria el Primer de Maig, que coincideix amb dissabte. Mandicó va posar de manifest que sorprenia que el PS no adoptés “un plantejament tan contundent sobre el tancament de l’1 de maig com quan eren a l’oposició”. López li va recordar que la possible obertura dels comerços en aquesta data està encara en ple debat, en una taula en la qual participen sindicats i patronals.

El PS ja es va posicionar contra l’obertura enguany de botigues i altres establiments el dia de la Constitució (dissabte), i ahir no va deixar dubtes de la intenció que la iniciativa no es tornés a repetir.

També va participar en la sessió de control d’ahir de manera força activa el cap de Govern, Jaume Bartumeu. El líder de l’executiu va haver de respondre for ça preguntes dels parlamentaris sobre la CASS, tot just el dia després que dos membres de l’executiu haguessin assegurat públicament que no es faria cap retall en les prestacions, malgrat la reducció pressupostària que ja es va anunciar. Tot i així, va ser el líder d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, qui va demanar al cap de Govern per què considerava que una de les causes del gran dèficit que pateix la parapública eren les baixes mèdiques abusives, segons unes declaracions publicades al Diari Obert. Bartumeu va respondre que estimava que les baixes havien crescut entre un 12 i un 17 per cent en tan sols un any. No obstant això, el cap de Govern va explicar que una sessió amb preguntes i respostes no era l’escenari més adient per discutir la situació financera de la CASS, i va afirmar que “si ens vol formular una proposta té diverses vies reglamentàries per fer-la arribar al Govern”. Posteriorment, Bartumeu va aclarir que compareixeria per donar explicacions exclusivament sobre la parapública, ja sigui al Consell General o a la comissió legislativa de Finances i Pressupost.

També sobre la seguretat social la consellera reformista Montserrat Gil va retreure el retard en el desplegament reglamentari de les prestacions previstes en la nova llei. I Bartumeu va replicar-li que els documents que s’havia trobat sobre la taula eren “totalment impublicables i tècnicament molt deficients”.

GABRIEL, MOLEST AMB EL SÍNDIC

El líder de l’oposició, Joan Grabiel, es va mostrar clarament molest amb el síndic, Josep Dallerès, per les intervencions i els matisos que va fer a diversos consellers tant de CR com d’ApC. “Si considera que la pregunta no és pertinent, tancaré el micròfon i callaré”, va arribar a dir-li. Dallerès va cridar a l’ordre diversos parlamentaris perquè aprofitaven el torn de repreguntes per rebatre arguments del Govern. També va demanar a diversos representants del grup reformista que s’abstinguessin de fer comentaris sobre el pressupost, ja que serà objecte d’un altre debat.

pdf3.jpg