El ministre de Finances, Pere López, i la de Salut, Cristina Rodríguez, van comparèixer ahir públicament per desmentir amb rotunditat que s’hagin retallat prestacions de la CASS. López i Rodríguez acudien, en principi, per explicar les decisions preses al consell de ministres, tot i que finalment només van parlar del servei sanitari públic.
El titular de Finances va assegurar que afirmar que el Govern elimini prestacions “no es correspon amb la realitat”. Tot i així, no va explicar amb concreció la retallada pressupostària d’onze milions que va decidir el consell d’administració de la parapública. “El pressupost és només una eina de gestió”, va afirmar López, “i ha de reflectir les mesures que es volen aplicar per contenir la despesa”.
De fet, López va assegurar que els comptes de la CASS havien quedat “gairebé idèntics en partides dedicades a prestacions”. A més, va declarar que per assegurar la viabilitat de la parapública “no hi ha alternativa”, i que el l’executiu anterior “hauria d’haver definit millor quina política de salut volia”.
Sense entrar a esmentar mesures específiques, la titular de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, va manifestar que “el que volem és racionalitzar l’ús de la sanitat, fer-la servir de manera raonable”. Amb aquest objectiu, Rodríguez va anunciar la posada en pràctica, a partir del 2010, d’un pla de viabilitat que es posarà en marxa durant els propers dos o fins i tot tres anys. Segons un document que va facilitar l’executiu, aquest pla inclourà “un desplegament progressiu i justificat” de reajustaments i regulacions” amb la implicació de tots els actors del sistema sanitari.
Estudi exhaustiu
La ministra Rodríguez també va manifestar la necessitat de replantejar “quina despesa sanitària volem” i “quina podem assumir”. És per això que una altra de les actuacions del ministeri serà un “estudi exhaustiu de tots els elements” que es consumeixen sota el concepte de salut. En aquest aspecte, la ministra va tornar a insistir que és “cabdal fer pedagogia”, i que cal que els ciutadans aprenguin a fer “un bon ús dels medicaments”, ja que és “un comportament saludable”. A més, va posar en relleu que no té cap explicació a la taula sobre per què el deute de la CASS ha crescut de manera exponencial els darrers anys. El document de l’executiu també parla de “redefinir el rol dels professionals”, amb l’objectiu de “garantir una bona orientació al pacient”.
En aquest sentit, una de les mesures que es podrien aplicar seria la creació d’una borsa de serveis, així com la creació d’un òrgan que centralitzi les visites mèdiques que hagin de tenir lloc fora del país.
Un tercer punt que el ministeri vol tirar endavant és una comissió de seguiment, que entre altres coses ajustarà el pla de viabilitat “a la realitat de l’entorn socioeconòmic”. Rodríguez es va mostrar convençuda que seran “els ciutadans qui sortiran guanyant en tots els àmbits” amb les modificacions que prepara l’executiu, i que “el que provoca problemes és que un servei no vagi relacionat amb la qualitat”. De fet, aquest punt va ser un dels que més va ressaltar la ministra amb vista al nou projecte.