El Govern enllesteix el reglament per a les malalties professionals

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 30 d'Octubre de 2009

Tal com va anunciar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, aquest dimecres, la reglamentació necessària per a l’imminent entrada en vigor de la nova llei de la CASS no estarà totalment enllestida abans d’aquest dilluns, el primer dia amb el nou articulat en vigor.

Tot i això, el Consell de Ministres va aprovar el primer dels reglaments a la seva reunió setmanal, el que estableix la llargament demanada llista de malalties professionals. D’aquesta manera, queden definits els termes en què les persones que pateixen aquestes patologies tenen dret a les prestacions específiques que els atorga la llei de la Seguretat Social.

El nou reglament classifica les malalties en cinc grups, tal com especifica l’annex difós per l’Executiu: malalties provocades per agents químics, malalties de la pell causades per substàncies o altres agents, malalties provocades per la inhalació de substàncies o altres agents, malalties infeccioses o parasitàries i, finalment, malalties provocades per agents físics. De cara al futur, la llista s’actualitzarà periòdicament a proposta de la CNMP “sempre que es demostri que una malaltia determinada pot tenir el seu origen en l’activitat professional”.

ELS PASSOS, MÉS CLARS

El reglament pel qual s’estableix la llista de malalties professionals incorpora el procediment per reconèixer-les, atorgant a la CASS aquesta facultat, tot i que la CNMP “pot col.laborar en aquest reconeixement i emetre dictàmens a demanda de la CASS o altres entitats legitimades”. Per tal d’iniciar els tràmits, caldrà formalitzar la demanda en un imprès oficial, incloent dades com ara l’activitat laboral, l’empresa o la malaltia susceptible de ser declarada com a professional. Com a acompanyament de la informació, caldrà presentar el certificat mèdic inicial, d’acord amb el model previst per la CASS, a més d’un “informe de valoració del lloc de treball que ha provocat o agreujat la malaltia professional elaborat per l’empresa o les empreses en què treballa o ha treballat la persona assegurada”. Si cal, la CASS podrà demanar la declaració d’activitat laboral a l’estranger.

ELS TERMES BÀSICS

Les sol.licituds de malaltia es resoldran en un termini màxim de dos mesos, indicant, entre altres aspectes, la durada prevista de la mateixa, un termini que pot ser ampliat “si la CASS constata que no se n’ha produït el guariment”.

Des de l’USdA, el secretari general, Gabriel Ubach, va celebrar la reglamentació i sobretot la consideració que la CNMP ha tingut per a la llista europea, que, segons el Govern, és “la més emprada als països de l’entorn”. Ubach va resumir la voluntat sindical ara per ara: “Tal com va dir Bartumeu, no cal una Seguretat Social de cinc estrelles, però tampoc que això sigui la Pensió Lolita

pdf3.jpg