Bartumeu proposa un pacte d’Estat a CR i ApC que fixa grans reformes

Autor: gabriel pérez
Font: diari d'andorra
Publicat el: 29 d'Octubre de 2009

Jaume Bartumeu va oficialitzar ahir públicament la proposta de pacte d’Estat que s’ha fet arribar als grups parlamentaris els darrers dies i que persegueix, segons les seves paraules, “refundar el nostre model econòmic i social, i donar forma, conjuntament, al futur d’Andorra”.

El cap de Govern va desgranar els cinc eixos d’aquest acord entre tot l’arc polític nacional, que, al seu entendre, són compartits tant des de Coalició Reformista com des d’Andorra pel Canvi, situació que el fa tenir confiança per aconseguir una entesa.

Els objectius bàsics del pacte se centrarien en la reforma tributària, que hauria de permetre la futura signatura de convenis per evitar la doble imposició amb altres països; la renegociació de l’endeutament de l’Estat –tant de comuns com de l’executiu–; la consolidació del sistema de Seguretat Social per garantir-ne la viabilitat i la finalitat solidària; la reforma de l’administració pública, i el plantejament d’una política d’acostament institucional, polític i social a la Unió Europea. Bartumeu va afirmar que ara hi ha “moltes possibilitats de construir una Andorra millor”, però va advertir que “són el resultat d’una situació i d’una història, són temporals” i, per tant, “si no les sabem aprofitar, serà fora del país que es decidirà el nostre futur”. Davant d’això, va exhortar a “abandonar la lògica de la contraposició entre Govern i oposició”.

El cap de l’executiu va indicar que estan en espera de la resposta que puguin donar CR i ApC a la proposta, però va mostrar-se optimista, ja que “són cinc punts que tots portàvem als programes electorals”. De fet, el polític socialdemòcrata entén que, en tot cas, “les dificultats poden aparèixer a l’hora de parlar dels mecanismes de concreció del pacte”.

ELS MECANISMES, A DEBAT

En aquest sentit, Bartumeu va optar per no ser gaire extens a l’hora de valorar les possibles rutes a seguir per concretar l’acord. En cap moment va parlar d’un Govern d’unitat, però sí que va obrir la porta a un sistema similar al que es va emprar per elaborar la nova Llei de la CASS. “El mecanisme de treball em sembla bo però és millorable. Llavors es tenia l’executiu d’esquena i ara estem a disposició de fer el que ens demanin els grups”, va afirmar el cap del gabinet, que també va indicar que “l’horitzó del pacte és tota la legislatura”, i el va desvincular del possible acord que es negocia amb ApC pel pressupost.

Des de Coalició Reformista, la proposta es va rebre de bon ull, però també amb una advertència clara. Abans de seure a parlar, el president del grup parlamentari, Joan Gabriel, va deixar clar que “la clau és que tinguin garantida l’estabilitat per passar el pressupost, i encara no ho tenen”. El conseller massanenc va assegurar que l’escenari més lògic a preveure seria un acord entre el PS i ApC, però va reiteirar que “si no s’entenen, oferim un Govern d’unitat amb tots tres”.

Des de la coalició que lidera Eusebi Nomen, es va apuntar que no s’havia rebut “cap proposta” per part de Bartumeu, però es reiterava el compromís assolit dilluns amb els socialdemòcrates per “treballar per donar sortida als problemes d’Andorra amb un mínim d’estabilitat”. La formació va preferir esperar a valorar l’oferta de pacte d’Estat.

pdf3.jpg