El 2010 tindrà 77 milions de dèficit

Autor: aleix tugas / toni solanelles
Font: diari d'andorra
Publicat el: 28 d'Octubre de 2009

El projecte de llei del pressupost del 2010 reflecteix 76,8 milions de dèficit. Així ho va explicar ahir el ministre d’Economia i Finances, Pere López, que va presentar de manera oficial les línies més importants de la previsió de comptes que l’executiu ha fet per a l’any vinent.

El titular de Finances ja havia anunciat com a mínim 100 milions de pèrdues, que justifica, en part, per la menor recaptació de l’Estat a causa de la crisi.

Els ingressos previstos per a l’any 2010 seran de gairebé 307 milions, que pugen un 7,2 per cent respecte dels comptes del 2009, i les despeses superaran àmpliament els 383 milions, un 14,2 per cent més que les previstes en el pressupost vigent. No obstant això, el ministre va assenyalar que no es tractava de números comparables. Segons López, “les xifres no s’han fet mirant el pressupost del 2009, sinó les previsions de liquidació que hi ha per al desembre d’enguany”. El titular d’Economia va assegurar que aquest mètode permetia parlar “d’unes xifres més realistes”. I malgrat tot, el Govern preveu properament apujar els impostos del tabac, cosa que hauria d’incrementar els ingressos de tributs indirectes en 25 milions.

La justificació que va donar el ministre de Finances pel dèficit va ser clara: “No podem retallar prestacions i agreujar encara més la crisi.” L’executiu ha optat per engrandir l’endeutament si això “permet mantenir els ajuts socials, ja que ara no és el moment de retallar aquesta mena de despesa”. A més, el ministre va detallar que, en diversos àmbits, el pressupost inclou elements “que haurien d’incidir de manera clara en la reactivació econòmica”, com les mesures de finançament preferent o l’increment de la promoció turística. Enguany, però, no es s’espera que hi hagi un altre cop la congelació dels lloguers, degut que s’espera un IPC “molt proper a zero” segons López.

Amb tot, el deute bancari quedarà situat entre els 650 i els 700 milions d’euros, quan acabi l’any present. Per tant, a la fi de l’exercici del 2010 aquesta xifra no hauria de superar els 780 milions, segons López.

Un altre dels aspectes que va destacar és que la despesa en inversió real pujaran un 39 per cent respecte de la que es va pressupostar per a enguany. Així, el Govern gastarà prop de 69,5 milions en projectes nous, 41,2 dels quals es destinaran a infraestructures bàsiques (el desviament de Sant Julià de Lòria, el túnel dels Dos Valires, una comunicació entre la plaça del Poble i el Consell General i millores generals i de protecció a la xarxa viària).

LA INVERSIÓ ES REPARTEIX

Una de les novetats d’enguany és que cadascuna de les inversions s’ha inclòs al ministeri que li cor – respon, és a dir, el beneficiari de la inversió. Fins ara estaven totes reunides a Ordenament Territorial. En part, aquest nou aspecte ja va ser anunciat dijous passat per Joan Gabriel, líder de Coalició Reformista, i es va queixar perquè, tal com marca el reglament del Consell General, això impedeix als grups parlamentaris fer esmenes significatives, ja que no poden canviar les partides d’un ministeri a un altre.

La decisió d’estructurar les inversions així, segons va explicar Pere López, s’ha pres per tal de “dotar d’una major autonomia de control els diferents ministeris sobre els projectes nous”. A més, el ministre va assegurar que entenia l’argument de CR però també va voler assenyalar que “hi ha alguns projectes que estan al calaix des de l’any 2005 o fins i tot des del 2004”, que s’han anat retardant perquè “es canviaven les partides d’inversió, i d’aquesta manera es bloquegen les desviacions”. En altres paraules, “és una garantia per a la ciutadania”. Tot i així, López va admetre que aquest sistema implicava una dificultat de gestió addicional, ja que els ministeris que no són Ordenament no estan acostumats a executar obres.

Altres inversions destacades són els 5 milions que s’invertiran en benestar comunitari (depuradores, adequació de camins, entre d’altres). Hi haurà 3,75 milions destinats a la nova seu de la Justícia i al mòdul de menors, i 2 milions més a Protecció Civil.

El ministre de Finances també va exposar la necessitat d’obrir “un període de reflexió” a les empreses parapúbliques, i especialment a la CASS. Així, va recordar que hi hauria “una comissió de seguiment” amb l’objectiu d’implantar les directrius que, des del Govern, “es van donar al consell d’administració”. López també va destacar una retallada d’un 11,5 per cent en les despeses de funcionament d’RTVASA.

pdf3.jpg