L’OCDE felicita Andorra pels avenços en transparència fiscal

Autor: Marc Rodríguez
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 23 d'Octubre de 2009

El que fa només un any eren retrets s’han convertit ara en felicitacions. I és que ahir el Govern va informar que el secretari general de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), Ángel Gurría, ha volgut posar de manifest els avanços fets per Andorra en els darrers dos mesos en l’adequació als estàndards internacionals de transparència en matèria fiscal.

Més concretament, el dirigent de l’OCDE va remetre una carta al cap de Govern, Jaume Bartumeu, en què felicita Andorra per la signatura de cinc convenis d’intercanvi d’informació en matèria fiscal i per les negociacions amb molts altres països, entre els quals, Espanya. En aquest sentit, la missiva remarca que la futura firma del conveni amb Espanya “amb l’acord existent amb França serà un pas important en l’aplicació del seu compromís”.

Igualment, el secretari general de l’OCDE va voler recordar en la comunicació amb el cap de Govern el compromís del Fòrum Mundial per tal d’iniciar un procés de revisió a principi de 2010 del convenis que han signat els països, que tindrà en compte “la importància dels acords dels països”, així com “el nombre d’acords”. Precisament va ser el mateix líder de l’Executiu qui va enviar una carta a Gurría en data 21 de setembre, on l’informava dels progressos que havia fet el país en la matèria en qüestió. Tanmateix, amb la citada felicitació, el Govern socialdemòcrata rep un aval molt destacat de la feina feta fins al moment en aquesta parcel.la.

La bona sintonia entre l’Executiu i l’OCDE és una continuació de la presa de contacte que es va mantenir aquest estiu a París en una trobada on hi van assistir Gurría i Bartumeu, a més del ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot. Aleshores el moment era força més delicat perquè era el període previ a la cimera del G-20 de Pittsburg, en què s’havien de prendre decisions al voltant dels països titllats de poc transparents en matèria tributària. En aquell moment, Gurría va “aconsellar” que el Principat arribés a la cimera amb la reforma del secret bancari enllestida i amb, com a mínim, tres acords d’intercanvi d’informació, amb França, Espanya i Portugal.

REUNIÓ BARTUMEU-ALMUNIA
Un dels plats forts de les relacions diplomàtiques de Bartumeu ahir a Bèlgica va ser la reunió que va mantenir amb el comissari d’Afers Econòmics i Monetaris de la UE, Joaquín Almunia, al qual li va explicar “la direcció de la proposta d’acord d’associació” que Andorra elaborarà i que haurà de permetre el llargament desitjat acostament a Europa. Per tal de fer possible aquest objectiu, el cap de Govern va avançar que “com més aviat millor” se celebrarà una nova trobada amb el representant europeu per tal de concretar els termes de l’associació impulsada des de les files socialdemòcrates des de la mateixa campanya electoral.

La reunió va servir també per analitzar la situació del projecte de l’acord monetari vinculat a la possibilitat que Andorra pugui encunyar euro, amb les obligacions financeres que això comportaria. Bartumeu va manifestar en aquest sentit el “ferm compromís” de mantenir un mateix discurs davant les diverses institucions de la UE. Bartumeu i Almunia també van abordar la voluntat de l’Ecofin per establir un acord antifrau com el signat amb Liechtenstein, tot i que la prioritat més imminent del Govern ara per ara és “seguir establint els acords d’intercanvi d’informació i sortir de la llista grisa”, segons el socialdemòcrata. La revisió de l’acord sobre la fiscalitat aplicada als rendiments de l’estalvi demanada per la Comissió Europea també va ser sobre la taula.

D’altra banda, Bartumeu va manifestar com des de la delegació andorrana a Bèlgica es va rebre amb “molta satisfacció” les felicitacions fetes per Gurría amb relació als avenços fets en matèria fiscal, amb la finalitat última de demostrar que el Principat és “seriós i responsable”.

L’AGENDA D’AVUI

Avui, Andorra signarà amb Bèlgica el sisè acord d’intercanvi d’informació fiscal. El cap de Govern i el viceprimer ministre i ministre de finances belga, Didier Reynders, rubricaran a Brussel.les l’acord en un acte que se celebrarà aquest migdia al Ministeri de Finances del Govern. La delegació andorrana estarà completada per l’ambaixadora prop de les Comunitats Europees, Imma Tor, l’ambaixador especial amb la missió de desenvolupar les relacions amb Europa, Òscar Ribas, i la cap del Gabinet del cap de Govern, Marian Sanchiz. Prèviament, la delegació andorrana mantindrà en un esmorzar de treball amb els ambaixadors dels petits Estats de la Unió Europea. En concret, es trobaran amb l’ambaixador de Mònaco, José Badia, i amb l’ambaixador de San Marino, Gian Nicola Filippi Balestra. A la tarda, es trobaran amb el príncep Nikolaus de Liechtenstein, ambaixador d’aquell Principat davant la Unió Europea.

pdf3.jpg