El Govern preveu acabar l’any amb una inflació del 0,3% i l’inici de la fi de la crisi

Autor: Pere Moliné
Font: Més Andorra
Publicat el: 23 d'Octubre de 2009

El tècnic del Ministeri de Finances, Joan Soler, va assegurar durant la recent presentació dels Indicadors Econòmics del setembre que preveuen que l’any s’acabi amb una inflació interanual positiva que oscil·li entre el 0,3-0,4% i, per tant, en termes positius. La darrera dada de la inflació interanual corresponent al setembre era d’un -2,0%.

Segons aquest pronòstic, a l’octubre s’acabaria amb un -1,4%, al novembre pujaria al -0,6% i finalment al desembre es situaria entre el 0,3 i el 0,4%. La previsió es fonamenta en diversos motius. Així darrerament hi ha hagut un augment dels preus dels productes petroliers que repercuteixen en gran manera en l’evolució de l’IPC. De fet, el preu del barril de petroli Brent ha augmentat dels 43 dòlars de mitjana del febrer als 67,5 del setembre i es preveu que arribi aviat als 78. A més, Soler va constatar que al primer trimestre del 2001 al 2007 es va produir un creixement mitjà dels preus del consum de l’1,3%. Segons Soler, si la tendència es repeteix, enguany es podria acabar l’any amb un IPC positiu d’un 0,3- 0,4%. El tècnic va acabar ressaltant que «hi ha elements a la cistella de compra que podrien anar a la baixa però tenen poc pes» en comparació a l’impacte dels productes petroliers.  També va fer referència durant la presentació d’aquests indicadors al fet que hi havia dades dels països del nostre entorn que «semblen indicar que la recessió està tocant fons i el mateix passa a Andorra als darrers tres mesos». Una d’aquestes xifres és la previsió de la Unió Europea per al 2010 sobre el consum a les llars que sembla indicar que millorarà respecte al 2008. Per exemple, a Espanya indica que hi haurà un creixement del consum el 2010 d’un 2%.

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va assegurar que «tot sembla indicar que hem tocat fons. La conjuntura sembla millor. Tot apunta que el 2010 hi hagi una recuperació econòmica. S’ha de ser moderadament optimista, però tot indica que estem en una sortida lenta de la recessió». Els indicadors del mes de setembre també donen a conèixer una dada negativa i és que la massa salarial dels treballadors del Principat va disminuir al passat setembre un 2% respecte al mateix mes de l’any passat. És la primera davallada en aquest concepte que es produeix des del 1968. Sobre aquesta qüestió, Pere López va dir que «la davallada de la massa salarial és una mala notícia, però és més preocupant la destrucció de llocs de treball. És això últim el que preocupa més el Govern». Finalment, el salari mitjà va créixer el darrer any un 3,4% i el nombre d’assalariats va disminuir un 3,5% en aquest període. La conclusió del Govern és que «la tendència a la baixa de la massa salarial persevera. Tot i que la disminució d’assalariats s’alenteix, el salari disminueix 1,5 punts respecte al desembre del 2008.

pdf3.jpg