La desacceleració posa el fre de mà

Autor: Toni Solanelles
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 23 d'Octubre de 2009

La recuperació econòmica serà lenta però des del Govern es va afirmar ahir que ja s’aprecien signes que mostren que “la desacceleració sembla haver-se aturat”. I hi van afegir que els indicadors que a principi d’any presentaven una caiguda molt marcada s’han estabilitzat, entre els quals la disminució de turistes, del que gasten i de les importacions.

La recuperació econòmica serà lenta. Lentíssima, fins i tot. Però hi ha símptomes que pot començar a arribar. “S’ha de ser prudent però moderadament optimista”, va venir a dir ahir el ministre d’Economia i Finances, Pere López, que juntament amb el tècnic del departament d’Estadístiques del ministeri Joan Soler van presentar un seguit de dades macroeconòmiques que van portar Soler a afirmar que “la desacceleració sembla haver-se aturat. Sembla que ha tocat fons”. Un element que condueix a aquestes manifestacions –més enllà dels informes conjunturals de la Unió Europea o de l’OCDE– és que hi ha índexs com ara els preus o les importacions que s’estan estabilitzant. O sigui, continuen per sota d’anys anteriors. Però la caiguda ha deixat d’incrementar-se.

Soler va explicar que en aquest moment hi ha “dades més optimistes de les inicialment previstes”. I va remarcar que “les previsions per al 2010 indiquen que hi ha signes de millora amb la renda disponible de les llars”, fet que permetria un increment del consum intern, “malgrat que el mercat laboral es deteriori”. El tècnic de Finances va afirmar que els preus del 85% dels productes que formen part del cistell amb el qual es calcula l’IPC tendeixen a l’estabilització, fet que fa preveure “una lleugera millora amb vistad als últims tres mesos de l’any”. I això que no hi ha pràcticament cap element positiu en els primers tres trimestres del 2009. L’únic, que la caiguda tan virulenta experimentada, especialment, durant els primers tres mesos s’ha anat esmorteint amb posterioritat. I que el consum sembla accelerar-se encara que tímidament. “La recuperació serà lenta”, va advertir el ministre. “Però sembla que hi serà.”

L’IPC pressupostat és del 0,9 per cent

El setembre, el cost de la vida es va encarir un 0,2% respecte de l’agost. Tot plegat va fer que l’acumulat des de principi d’any s’hagi situat en l’1% negatiu. Els preus s’han anat recuperant. I es preveu que en els darrers tres mesos de l’any ho continuïn fent. Una hipòtesi plausible és que ho facin a un ritme mitjà del 0,3% mensual. Segons la UE i l’OCDE, la forquilla en què es podria situar l’IPC final del 2009 aniria del -0,7% a l’1,4%. Les directrius del Govern, que està fent servir per elaborar el pressupost per al 2010 i amb el qual ha indicat a la resta d’administracions que és l’índex amb què haurien de fer les previsions comptables, situen l’IPC en el 0,9%. Des d’ara fins a final d’any es preveu que capítols com els referits a l’alimentació, a l’habitatge, al transport o a la restauració vagin a l’alça, especialment per l’encariment dels preus dels carburants.

Caiguda rècord de les importacions

La caiguda de les importacions també s’estabilitza. I comença a remuntar. Però això no traurà que aquest 2009 hagi estat molt negatiu. De les dades presentades ahir pel ministeri de Finances es desprèn que les importacions acumulades els primers nou mesos de l’any són un 14,2% inferiors al mateix període de l’any passat. Joan Soler va pronosticar una recuperació que podria fer que la caiguda fos només del 10%. Però és un només fictici, perquè “les taxes són prou dolentes”, va recordar el tècnic de Finances, que va explicar que aquest percentatge “no s’havia assolit mai, ni el 1993”, quan hi va haver l’anterior cicle negatiu. Alimentació, begudes i tabac són els capítols que presenten un millor comportament.

La repercusió de la baixada de visitants

Una de les dades que es van exposar ahir va ser la referida a la davallada de visitants. La caiguda global és del 10,8%. Soler va exposar la clara relació que hi ha entre el fet que vinguin menys turistes al Principat amb la davallada de les importacions i la reducció de la massa salarial en determinats sectors de l’economia.

Primer retrocés de la massa salarial

La massa salarial va patir una davallada del -0,2% el juliol passat (última dada disponible per l’executiu). Malgrat que l’increment del salari mitjà es manté però cada cop és menys important, la reducció del nombre d’assalariats (-3,5%) és notòria malgrat que sembli que frena. El ministre de Finances, Pere López, va explicar que més que la dada macroeconòmica relativa a la massa salarial –que va qualificar de “notícia dolenta”–, “el que preocupa al Govern és la destrucció de llocs de treball”. Construcció, comerç i hoteleria, els més perjudicats.

LA DESPESA GLOBAL QUE ELS VISITANTS GENEREN CAU MÉS D’UN 22%

Que el nombre de visitants es redueixi té un efecte directe en l’economia: la despesa que generen se’n ressenteix. I de quina manera. De l’ordre de més del 22% en els darrers dotze mesos, segons va comunicar ahir el Govern. La tradicional divisió establerta entre turistes (aquells visitants que pernocten) i excursionistes (que són els que no ho fan) té repercussió també en la despesa. Els segons han deixat de gastar molt més que els primers. El que passa, però, és que el nombre de pernoctacions, d’ençà del març del 2008, s’ha anat reduint, tot passant d’una mitjana de 2,87 dies d’estada a 2,51. El nombre d’excursionistes ha baixat en un 10,7%, mentre que la despesa que generen ho ha fet de l’ordre del 13%. Els turistes, en canvi, que han caigut un 11%, han reduït la despesa en un 2%. Uns gasten aproximadament 120 euros de mitjana mentre que els altres se’n van fins als 180.

pdf3.jpg