El llindar per elaborar els comptes simplificats s’apuja a 250.000 euros

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 22 d'Octubre de 2009

El llindar fixat per la Llei de comptabilitat que permetia a les empreses presentar els números al Govern de manera simplificada s’apujarà 150.000 euros més.

Així ho va anunciar ahir el ministre d’Economia i Finances, Pere López, que va presentar una modificació al text que molt probablement tindrà el suport de l’arc parlamentari. D’acord amb la proposta del Govern, si s’aprova, es podrà presentar una comptabilitat amb el model simplificat si es té una facturació igual o inferior a 250.000 euros anuals. Fins ara, només els podien presentar les empreses que tinguessin una facturació anual igual o inferior a 100.000 euros.

L’economista Jordi Alcobé va destacar que aquest canvi és “molt significatiu”. Alcobé remarca que “el llindar anterior englobava pràcticament totes les empreses del país”. Com a exemple, va citar que “una companyia que tingui només dos empleats ja podria sobrepassar aquest límit”. En canvi, ara, comerços més petits, “que compten amb tres, quatre o fins i tot cinc treballadors, podran fer servir el model simplificat”. L’economista també va ressaltar que les diferències entre el model simplificat i el nivell següent, l’abreujat, “són molt importants”. La comptabilitat que hauran de presentar les empreses més petites serà “pràcticament un compte de resultats, amb un petit quadre per a les inversions”.

L’ampliació del llindar era una de les qüestions més reclamades pel món empresarial. La Cambra va afirmar públicament que veia “raonable” un llindar de 300.000 euros. De fet, el ministre va explicar ahir que per redactar els canvis s’ha consultat la Confederació Empresarial i la PIME.

SANCIONS DE FINS A 60.000 EUROS

Una altra de les modificacions ressaltables que l’executiu proposa és un codi sancionador. Aquest va ser un dels punts més reclamats pels professionals de la comptabilitat, una vegada es va aprovar la llei. En el text original, només es preveia que les empreses que no complissin l’obligació de registrar els comptes fossin objecte d’una anotació al registre de societats, per crear quelcom similar a una llista negra.

Ara, en canvi, el codi sancionador presentat pel ministre de Finances preveu sancions de fins a 60.000 euros per a les faltes molt greus. Les sancions greus es multaran amb quantitats compreses entre 6.000 i 15.000 euros, i les lleus, amb sancions d’entre 500 i 6.000 euros. El ministre López va precisar que la quantia es ponderaria proporcionalment al nombre de treballadors de la plantilla. A més, el titular de Finances va explicar que hi haurà sancions accessòries, com la prohibició de ser contractat per l’administració durant un màxim de tres anys.

Les sancions greus són, per exemple, no presentar els balanços, no guardar informació comptable o no presentar auditories si es requereixen. Les sancions molt greus són acumulacions de les greus.

REFORÇ DEL PERSONAL

El ministre de Finances va avançar que els canvis en la Llei de comptabilitat exigiran la contractació d’un tècnic expert que reforci l’equip del registre de societats. López va posar en relleu que el pressupost del 2010, que presentarà ben aviat, ja preveu una partida a tal efecte.

pdf3.jpg