El cap de Govern assegura el suport a la supervivència de l’agricultura

Autor: D. M.
Font: diari d'andorra
Publicat el: 19 d'Octubre de 2009

La tradició va tornar ahir als car­rers de Canillo. Vint-i-una cases pairals de la parròquia van mostrar part del seus ramats al nombrós públic que s’hi va aplegar.

En total dos-cents caps de bestiar entre eugues, ovelles, vaques i  cavalls a més d’unes oques de la casa de colònies d’AINA. En representació dels pagesos, el seu president, Miquel Font, va agrair a la corporació canillenca la iniciativa atès que “no deixa de ser un reconeixement a la feina dels ramaders de la parròquia”. També va acudir a l’acte el cap de Govern, Jaume Bartumeu, que va voler fer palès el suport de l’executiu al sector, tot recordant que justament han hagut d’actuar de manera urgent per poder fer front als ajuts al sector que preveu la Llei d’agricultura. “L’anterior Govern no les havia previst al pressupost”, va manifestar Bartumeu. “Ajudarem tant com puguem l’agricultura”, va insistir.

I el sector recorda que ara per ara necessita el tabac i que “no podria suportar canvis molt dràstics. El puntal fonamental de les explotacions és el tabac”, va insistir Font. No obstant, va recordar que continuen treballant en conreus alternatius com a complement al tabac i les explotacions ramaderes i que malgrat que un dels problemes és la manca de relleu generacional, “s’està mantenint una línia correcta”.

El cap de Govern va, a més, lloar la tasca dels ramaders fent especial menció del reconeixement que representa que exemplars de vedells de la raça bruna d’Andor­ra s’hagin exportat a la República Txeca. “És una raça que s’està consolidant”, va manifestar. També considera que és un reconeixement a la feina ben feta el president dels pagesos. “Que vinguin a buscar animals aquí al país per  a la cria, ens satisfà”, va afirmar.

Oficis tradicionals

La de Canillo és una mostra, a més, d’oficis tradicionals que, amb la industrialització, s’han anat perdent. Llauners, vidriers, sabaters, tallistes i forjadors van mostrar ahir l’art de la seva professió als centenars de curiosos que passejaven per la mostra. Rafel Artigues és de Begues (Barcelona) i forjador com ho eren el pare, l’avi, el besavi i així fins a vuit generacions. Des del 1760 que la seva família s’hi dedica a l’ofici però ara la supervivència es fa difícil. “Ara estem organitzant l’associació de forjadors de Catalunya, procurem de revifar una mica l’ofici”, va comentar Artigues. Mostres com les de Canillo serveixen perquè el gran públic conegui el que fan i qui sap si fer contactes. El problema és que la gent ho veu, li agrada però quan sap el preu no sempre està disposada a pagar-lo malgrat que el cost és directament proporcional a les hores que s’inverteixen.

La fira també ha comptat enguany i novament amb una representació del municipi francès d’Ares amb el qual està agermanat Canillo. Oferien ostres de franc i eren una de les parades amb més públic.

Enguany la fira ha estat marcada pel canvi d’ubicació. I és que les obres al Prat del Riu han obligat a ubicar-la a l’aparcament provisional que s’ha habilitat justament per suplir les places d’estacionament del Prat del Riu. El cònsol major canillenc, Enric Casadevall, va assenyalar que la ubicació havia estat un encert perquè, a més, les diferents paradetes s’havien ubicat al passeig del Riu, davant del comú, donant una continuïtat a la mostra. “A més el dia ens acompanya”, va afegir. Les temperatures, però, ja s’acostaven a les hivernals.

LES OBRES AL PRAT DEL RIU SEGUEIXEN EL SEU RITME

El cònsol canillenc va recordar que les obres del Prat del Riu ja han començat, que s’estan fent els fonaments i que el termini de finalització continua sent el mateix. L’aparcament vertical, que ha aixecat les crítiques de l’oposició, que considera que és una inversió innecessària, s’ha de construir en tres anys i s’han previst partides pressupostàries per a aquest any i també per al 2010 i el 2011. Casadevall va agrair “el terreny cedit per Òscar Ribas” i que garanteix les places de pàrquing que s’han perdut com a conseqüència de les obres.

La primera fase dels treballs costa a la corporació 1,6 milions d’euros. El projecte consisteix en un aparcament de dues plantes subterrànies i una plaça pública. En la presentació que la corporació canillenca va fer al poble, es va especificar que es guanyaran unes dos-centes places d’aparcament al centre del nucli i que la plaça acollirà activitats socials i culturals.