El Govern també fulmina els premis Carlemany internacionals

Autor: andrés luengo
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 18 d'Octubre de 2009

Les feines de liquidació del llegat Minoves continuen endavant, sense pressa però sense pausa. El Govern va confirmar divendres el que es venia intuint des que Susanna Vela va accedir al Ministeri de Cultura: no hi haurà una segona edició dels premis Carlemany internacionals, els guardons que l’anterior titular del departament es va treure el curs passat del barret de prestidigitador per –deia literalment Minoves– “contribuir a les grans causes de la humanitat”, premiant la trajectòria de destacades personalitats dels àmbits de l’acció humanitària, les arts, les lletres i la ciència.

Si més no, la segona edició ja no serà aquest 2009. La resposta del ministeri a pregunta d’EL PERIÒDIC va ser tan taxativa com ambigua: “No es convoquen enguany els Carlemany internacionals”. L’any que ve, ja es veurà…

En la primera edició dels guardons, que es van entregar al desembre a l’Auditori Nacional en el que el mateix exministre va definir com una “cerimònia d’Estat”, els agraciats van ser el bisbe i premi Nobel de la Pau sud-africà Desmon Tutu; el director teatral britànic Declan Donnellan; el novel.lista espanyol Juan Marsé, i el biòleg nord-americà John Craig Venter. El Govern no ha detallat els motius de la “no-convocatòria” dels premis. Però la resposta potser calgui buscar-la en els quasi 140.000 euros que li van costar a les arques públiques aquesta “contribució a les grans causes de la humanitat”: cada guardonat es va embutxacar un premi en metàl.lic de 15.000 euros, més el polèmic trofeu dissenyat per Gehry i que l’arquitecte canadenc ha prohibit que es tornés a utilitzar. A més, l’adequació de l’Auditori Nacional per a la retransmissió televisiva de la cerimònia va requerir una inversió addicional xifrada en 36.700 euros més. En portem 96.700: per arrodonir-ho, cal sumar-hi els 42.000 euros del Carlemany de novel.la en català, que el Govern convoca des del 1994 i que en l’edició passada es va afegir als guardons internacionals. En total: 138.700 euros.

FI A LA ITINERÀNCIA

Val a dir que el de novel.la en català és l’únic dels Carlemany que ha sobreviscut a les tisores del Govern. El premi, que l’any passat es va endur l’osonenc Antoni Pladevall amb La papallona negra, sí que s’ha convocat aquest curs –de fet, el termini per presentar originals es va tancar el 4 de setembre. Però amb una peculiaritat: trencant una tradició que es remunta a la segona edició, el 1995, quan la cerimònia es va traslladar a Lleida, aquest any el guardó trencarà la itinerància pels territoris de parla catalana i es tornarà a entregar al Principat, com el 2008. Serà novament al desembre –una herència de l’experiment de l’any passat– i no pas al setembre, com havia sigut la norma fins a la irrupció dels ¿efímers? Carlemany internacionals.

pdf3.jpg