Discriminació en la donació de sang

Autor: Editorial
Font: El Periòdic
Publicat el: 16 d'Octubre de 2009

Es tracta d’una polèmica que s’arrossega des de fa temps. Incomprensible, allunyada del que es considera una societat avançada que esborra tota mena de discriminacions. En la darrera campanya electoral, el líder del PS es va referir a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que considerava constitucional la pràctica de discriminar els homosexuals en la donació de sang: “Per molt que el TC s’hagi pronunciat, acabarem amb el que considerem, políticament, una conculcació de la Constitució”, va afirmar l’abril passat.

També dins d’aquest marc electoral, els Verds van protagonitzar un acte singular. La presidenta del partit es va fer passar per lesbiana i va poder donar sang. En canvi, el militant ecologista no ho va poder fer, en considerar l’organització encarregada de la donació que els gais són un col.lectiu de risc. Els diferents responsables del Govern s’havien emparat fins ara en el fet que és l’Etablissement Français du Sang qui fa la discriminació negativa i que des d’Andorra poca cosa es podia fer.

La col.lecta de sang que periòdicament fa la Creu Roja es publicita com oberta a tothom, però no ha estat així, perquè fins ara hi ha un col.lecitu de la societat, l’homosexual, que en queda al marge. Es tracta d’una norma absurda, ja que el veto només existeix si hi ha sinceritat per part del donant en reconèixer la seva tendència sexual, una sinceritat que en cap cas hauria d’estar castigada amb el rebuig a la donació, que, en definitiva, es tracta d’un acte per salvar vides. No hi ha més normes, a banda d’una arcaica que Andorra s’ha vist obligada a aplicar fins a la data sense que hagin transcendit accions per acabar amb la discriminació.

L’anterior cap de Govern liberal, Albert Pintat, havia mantingut converses per suprimir aquesta norma, basada en els criteris que dicta el Centre Francès de Tolosa, que gestiona el banc de sang i que, segons alguns responsables del Principat, segueix les normes de l’Organització Mundial de la Salut i de la Unió Europea. Legislacions a part, el que ha d’imperar és la raó i el sentit comú.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va anunciar ahir al Consell General un acord amb el Banc de Sang de Catalunya per organitzar algunes campanyes més, sense discriminació. No es cancel.larà, però, l’acord amb França. Es tracta, doncs, d’un primer pas, però en cap cas la solució definitiva del problema, perquè la discriminació continuarà existint mentre hi hagi dos tipus de campanya: una oberta a tothom i una altra tancada als homosexuals. És veritat que després de tants anys es tracta d’un avenç important, però la normalitat ha d’anar encaminada a veure conductes de risc i no col.lectius de risc.