Prioritat a la desviació de la Massana

Autor: D. Moreno
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 16 d'Octubre de 2009

El ministre d’Ordenament Territorial, Vicenç Alay, va visitar ahir les obres de l’enllaç entre la boca oest del túnel dels Dos Valires i la carretera general 3. La gran estructura està a les acaballes i els tècnics calculen que en tres setmanes o un mes ja estarà finalitzada, un cop arribi fins a les boques. Després començaran les tasques corresponents als acabats.

El titular d’Ordenament Ter­ritorial va voler deixar clar que “no tenim cap intenció de paralitzar les obres d’aquest país, ho hem dit més d’una vegada”, però hi ha prioritats i en aquesta llista la desviació de la Massana és al capdavant. “El pla viari és ambiciós i el que hi ha més immediat i que connecta amb aquesta obra [amb la del túnel dels Dos Valires] és la desviació de la Massana i tenim pressupostat seguir amb aquesta via”. Alay va precisar que l’executiu entén que la variant que ha de descongestionar el trànsit intern del poble de la Massana “en aquest moment sembla que és l’obra que respon més a les necessitats i a les capacitats que tenim”.

No obstant això, tampoc no es va aventurar a parlar d’una data d’inici dels treballs. Va manifestar que “s’ha de veure” si poden començar l’any que ve. En tot cas, sí que va indicar que hi haurà diners per als treballs previs. De fet, va apuntar que “ara ja s’han fet una sèrie de prospeccions geològiques i geotècniques”, i que el Govern aprovarà els dies vinents els estudis geotècnics que abracen la zona de la Farga Rossell. “Hi ha previstos plurianuals per poder seguir i no condemnar l’obra d’entrada”, va insistir.

Els diners
El màxim responsable d’Ordenament Territorial hi va afegir que estan “condicionats pel pressupost, el deute”, però que, en tot cas, la desviació massanenca “és a l’agenda immediata, i d’altres obres no hi són”. Per tant, va insistir que “el que no volem és que la manca de diners per a projectes o prospeccions ens condemni o retardi l’obra el dia que estiguem en disposició de fer-hi una empenta més”. I com a exemple d’obra que no és a l’agenda immediata va posar la del túnel del Solà d’Andorra la Vella, que hauria de finalitzar la circumval·lació de les parròquies centrals. “El túnel no és a l’agenda ni immediata ni mig mediata, és un tema que ens haurem de replantejar”, va assegurar el ministre.

Per disposar de major liquiditat per fer front al pagament de l’obra pública, el ministre va indicar que “s’està revisant” el finançament de l’obra d’enllaç del túnel amb la general 3 amb vista al pressupost del 2010. S’està estudiant i negociant que el pagament dels 27 milions d’euros que costarà el viaducte i la macrorotonda es faci a través d’un mètode diferit (els anomenats peatges a l’ombra) i no del mètode alemany, que obliga a pagar de cop una vegada acabada la infraestructura. L’executiu també voldria finançar d’aquesta manera l’accés a la boca encampadana del túnel, que està pressupostada en 16 milions.

Els equipaments interns del túnel sortiran “molt aviat” a licitació
El ministre va avançar que “molt aviat” el Govern treurà a licitació tot l’equipament intern del túnel. Serà la darrera de les fases de l’obra un cop també han començat els treballs de l’enllaç de la boca est amb la carretera general 2. Com va comentar el cap de l’àrea d’Obres Públiques del ministeri, Josep Maria Huertas, fa just tres mesos que es van iniciar les obres a Encamp, per la qual cosa l’actuació està “als inicis”; en canvi, la de la boca oest està “a les acaballes”. La previsió, en qual­sevol cas, és que tota la infraestructura que connectarà les dues valls s’hagi finalitzat el 2011, amb la qual cosa es respecten els terminis inicialment previstos.

Quant als treballs del viaducte massanenc, Josep Maria Huertas va indicar que certes tasques s’hauran d’accelerar, perquè “ens estem atansant a l’època hivernal” i les condicions meteorològiques obliguen per “evitar el risc d’alentiment”. Això no obstant, “la fase prioritària, l’estructural, està força avançada”. Huertas va insistir que es tracta d’una actuació capdavantera i en la qual està treballant “personal altíssimament qualificat”.

pdf3.jpg