Dos dels magistrats més mediàtics de l’Audiència Nacional espanyola, el president de la sala penal, Javier Gómez Bermúdez, i el titular del jutjat d’instrucció número 5, Baltasar Garzón, van exalçar l’alt nivell de cooperació que el Principat ofereix als organismes judicials i policíacs de l’Estat veí.
I, especialment Bermúdez, que va fer un repàs a la recentment aprovada Llei d’intercanvi d’informació fiscal, va celebrar els avenços que s’han fet, genèricament, en la lluita contra el blanqueig. El magistrat que va presidir el judici de l’atemptat de l’11-M a Madrid va afirmar que la nova legislació “reforça el sistema bancari i financer i fa augmentar els estàndards de qualitat de vida dels andorrans”. Garzón i Gómez Bermúdez eren els dos juristes més estrella d’una taula que també va tenir les aportacions del fiscal en cap de l’esmentada Audiència, Javier Zaragoza, i el fiscal responsable de delictes econòmics del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Francisco Bañeres. La jornada, per parlar sobre com combatre el blanqueig i organitzada per BPA, gairebé va aconseguir fer el ple a la sala d’actes del Centre de Congressos de la capital, on hi havia la plana major del Govern –amb Jaume Bartumeu al capdavant–, representants de cossos de seguretat i un elevat nombre d’integrants de la judicatura del país.
Baltasar Garzón, en el transcurs de l’exposició, va enumerar sense citar-les “sis grans investigacions a Espanya en les quals la col·laboració d’Andorra ha estat molt àgil, intensa i extensa” en la lluita contra la corrupció. Després, el magistrat va admetre que el nivell de cooperació del Principat amb les autoritats espanyoles es infinitament superior que la que poden trobar a Londres o Miami. Bermúdez va avalar les paraules del seu company, va recordar que quan es parla de col·laboració “hi ha molta hipocresia” i va recordar que tan important és “legislar” com “dur a la pràctica el que s’ha legislat”. I, en aquest sentit, va afirmar que els avenços fets pel Principat darrerament “no són un salt al buit, sinó que hi ha continuïtat”. Això sí, va dubtar sobre alguns preceptes recollits en els acords signats amb Mònaco i San Marino, que podrien avalar una retroactivitat que després de la xerrada el mateix Bartumeu va assegurar que els convenis no garanteix. De la seva banda, Zaragoza va recordar que als anys de la dècada del 1990 “alguns casos, amb més freqüència de la deguda, ens van portar a aquesta terra”. I Bañeres va citar el cas Pallerols per destacar “la col·laboració total i absoluta de la policia andorrana”.