El ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, va remarcar ahir a Nova York el compromís d’Andorra amb la comunitat internacional a la transparència i l’obertura fiscal
En el transcurs del seu primer discurs a l’assemblea general de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), Espot va exposar els passos que està fent el Principat per sortir de la llista dels paradisos fiscals, així com el procés de reforma impositiva. El ministre es va comprometre també a lluitar contra el canvi climàtic i va dedicar una part de l’al·locució a la crisi financera global i al dret a la salut.
L’esforç del Govern per transmetre als principals interlocutors internacionals les reformes que s’estan duent a terme al Principat per adaptar-se a l’entorn, va arribar ahir a l’assemblea general de l’ONU. Fins a cinc vegades va reiterar Espot el compromís d’Andorra, que passa per “respectar i defensar el dret internacional”, i per “dissipar qualsevol dubte sobre la voluntat d’adaptar-se a les exigències i a les expectatives dels nostres veïns europeus i de la resta de la comunitat internacional”.
Espot va parlar d’una “nova era” per al Principat en què es donin “garanties a Europa i al món que desitgem relacionar-nos de manera clara, transparent i responsable”, i en què s’incentivin “els vincles i la confiança internacionals”. Així, el ministre va transmetre la voluntat de tirar endavant una “reforma tributària no traumàtica” que permeti “la possibilitat d’invertir a Andorra en un entorn jurídic estable i garantista”.
En aquest sentit, Espot va explicar els avenços fets per firmar els acords de no doble imposició fiscal, des de la reforma del marc legal fins a la signatura dels primers convenis d’intercanvi d’informació, que, segons el ministre, es podran estendre als Estats Units, Austràlia i l’Argentina. Pel que fa a la continuïtat dels paradisos i l’opacitat fiscal, Espot va mantenir: “Són assignatures que les andorranes i els andorrans volem veure superades ben aviat.”
Ara bé, el ministre d’Afers Exteriors va sostenir també que “el fet d’avançar cap a una transparència més gran en l’activitat financera que es faci a Andorra ens legitima a demanar el mateix rigor a la comunitat internacional”. Sobre aquesta qüestió, va replicar que “la reforma del sistema econòmic internacional ha de ser immediata, rigorosa, creïble i profundament exemplar”.
Compromís pel canvi climàtic
El compromís fiscal i l’objectiu comú de “resoldre la crisi financera internacional” no van ser les úniques prioritats anunciades ahir pel representant del Govern, que va excusar al principi del seu discurs l’absència del cap de l’executiu, Jaume Bartumeu, per “motius d’agenda institucional”. Espot es va referir també al “compromís d’Andorra a la lluita contra els efectes del canvi climàtic” i va apuntar que “ja és hora que cada estat s’hi comprometi de manera ferma”. En aquest sentit, el ministre va demanar la involucració de “tots els estaments de la societat”.
Finalment, Espot va fer referència al dret a la salut com a eina “fonamental per al desenvolupament sostenible a Europa i arreu del món”, i va avançar que s’ha signat un acord amb Mònaco per quatre anys per lluitar contra “la vulnerabilitat de les dones en edat de procrear a causa de la crisi alimentària que ofega Madagascar”.