L’ABA valora positivament la firma dels cinc primers acords fiscals

Autor: Marc Rodríguez
Font: El periòdic
Publicat el: 24 de Setembre de 2009

L’Associació de Bancs Andorrans (ABA) va emetre ahir un comunicat en el qual es valora positivament la firma dels primers acords d’intercanvi d’informació fiscal amb sol.licitud prèvia. D’aquesta   manera, l’ens que agrupa totes les entitats i grups bancaris de la plaça financera andorrana ofereix el seu beneplàcit a un Executiu que ja ha materialitzat les rúbriques amb Àustria, Liechtenstein, Mònaco, San Marino i, la més significativa, amb França.

L’ABA valora especialment que els intercanvis d’informació seran «sota demanda justificada i fonamentada» i que, a més, els acords suposen un pas important perquè la banca andorrana mostri «el seu compromís de cooperació en el marc de la llei aprovada a inici de setembre». A més de la valoració dels acords amb un total de cinc jurisdiccions fins a la data d’avui, quan s’inicia la cimera de Pittsburgh –posada ja des del mes d’abril, a Londres, com a data topall per a la  consecució dels avenços en matèria de transparència fiscal–, l’ABA assenyala que aquests primers textos obren «bones expectatives de compliment dels compromisos assumits per Andorra» abans de l’esmentada trobada internacional, un fet que ha de permetre, segons l’associació, «la sortida del Principat de la llista grisa de l’OCDE».

UN POSICIONAMENT FERM /

L’Associació de Bancs recorda que e ls acords «són els primers dels dotze que, com a mínim, l’Estat andorrà haurà de signar per complir amb els criteris de l’OCDE», un posicionament en correspondència amb la voluntat generalitzada –i al mateix temps exigida per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic– que les jurisdiccions no s’estanquin en el mínim dels dotze acords. La comunicació de l’ABA, però, va més enllà i assenyala com «el sector bancari andorrà confia en la continuïtat de la línia endegada pel Govern i mostra el seu compromís de col.laboració ja manifestat durant tot el procés de reforma legislativa del Principat encaminat a complir amb els estàndards internacionals requerits». De fet, l’ABA matisa com els acords estableixen «un nou marc de seguretat jurídica en les relacions entre Andorra i els països firmants». Aquest raonament fonamenta en les diferents limitacions que preveu la llei aprovada el 7 de setembre passat, com és el cas de les garanties per establir, per exemple, una limitació per obtenir o proporcionar informació que l’Estat requeridor no pogués obtenir en virtut de la seva pròpia legislació, així com un procediment de notificació i d’oposició a la demanda d’informació on és possible formular davant de l’autoritat competent un recurs d’oposició degudament motivat, la no-retroactivitat i la prohibició de les sol.licituds col.lectives i generalitzades d’informació. A més, el text garanteix, segons l’ABA, les mateixes regles de joc per a totes els països firmants, de manera que la norma andorrana és «molt semblant» als acords de Suïssa i Luxemburg amb França, Alemanya o els Estats Units.  

 pdf3.jpg