Compromís contra la doble imposició

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 23 de Setembre de 2009

El Principat ja té signat l’acord d’intercanvi de dades fiscals amb França, un dels punts forts que hauria de permetre, com a mínim, sortir del punt de mira de la comunitat internacional després de la reunió del G-20 de demà, tot i que encara no s’arriben als 12 acords que reclama l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

Ahir, va ser el ministre de Finances i el Pressupost de França, Eric Woerth, qui es va desplaçar personalment fins a la seu del Govern per rubricar l’acord. La delegació francesa es va dirigir posteriorment cap a altres estats d’Europa, entre els quals San Marino, per tancar més convenis.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va ser qui el va rebre al despatx. Més tard, Bartumeu va comparèixer acompanyat de Woerth per explicar que es tractava d’un tractat molt ajustat als estàndards de l’OCDE. D’una banda, el cap de Govern va destacar que no deixava lloc a les “operacions de pesca”, és a dir, una pràctica en la qual els demandants de la informació demanaven comptes d’una llista indiscriminada de noms. El mateix Woerth va assenyalar que “no és automàtic, sinó que es basa en expedients o dossiers precisos”.

D’altra banda, “queda superat el principi de doble incriminació”, segons va dir el cap de Govern. És a dir, es podran sol·licitar dades de fets encara que no siguin considerats il·legals als dos estats implicats en la demanda.

Així, el cap de Govern assolia un dels acords que més ha perseguit d’ençà que va arribar al càr – rec que exerceix. “Ja se’ns va demanar des de l’OCDE que féssim acords de qualitat, amb els nostres veïns”, va afirmar.

COMPROMÍS PER AL NOU CONVENI

El titular del Pressupost francès va afirmar, a més, que es comprometia a fer efectiu un conveni per evitar la doble imposició, una vegada que el Consell General hagi acabat la reforma fiscal. “Si no hi ha imposició no hi pot haver conveni, això és evident, però el compromís hi és”. De fet, va afirmar que Bartumeu rebrà una carta en breu, signada per Woerth, en què es fa explícit el compromís.

El cap de Govern va anunciar que ben aviat es tancarien altres convenis que falten per signar. Segons va avançar, els textos d’Espanya, de Bèlgica i dels Països Baixos “estan molt avançats”. D’altra banda, va explicar que s’obririen converses ben aviat amb Dinamarca, Finlàndia, Suècia, Noruega i Islàndia. Hi ha dos estats que han manifestat bona voluntat per negociar més endavant, que són el Regne Unit i Alemanya. Segons Bartumeu, també es podria subscriure un nou acord amb l’Argentina, que s’ha adreçat a Andorra “per l’important flux de relació econòmica que han detectat”.

UNA FIRMA “IMPORTANT”

El ministre Eric Woerth va explicar que la presència a Andorra servia per deixar constància del fet que “França era molt sensible a aquesta signatura. Era una firma important per aclarir les coses”. Al mateix temps, Bartumeu va comentar que l’acord suposava una millora substancial de les relacions diplomàtiques amb l’Elisi, des que fa set mesos el president de la República Francesa, Nicolas Sarkozy, va declarar en una televisió pública francesa que calia “revisar les relacions amb Andorra”. “Des del cinc de febrer passat hi havia una evident tensió, tot i que les relacions amb França sempre han estat immillorables”, va declarar Bartumeu. Tot i així, el ministre Woerth va assegurar, segons després, que no sentia “cap mena de tensió, ja que vinc aquí com un amic, evidentment”. De tota manera, va tornar a ressaltar que el president Sarkozy és copríncep, “i no era imaginable que en aquesta circumstància estigués al capdavant de la reforma de les normes financeres”.

pdf3.jpg