Una delegació francesa encapçalada pel ministre del Pressupost, Eric Woerth, ha visitat el país per materialitzar la signatura de l’acord d’intercanvi d’informació entre Andorra i França.
A banda que aquest conveni és el cinquè que el país ha signat des de dijous de la setmana passada, és un acord especial ja que en certa manera significa el restabliment de les bones relacions entre els dos estats.
D’aquesta manera, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha manifestat durant la roda de premsa posterior a la signatura que aquest conveni és diferent “dels altres”. En primer lloc perquè el copríncep francès, Nicolas Sarkozy, havia demanat l’ajuda expressa d’Andorra per poder complir els seus compromisos internacionals, i en segon lloc perquè es tracta d’“un acord de qualitat” segons els requisits definits per l’OCDE.
Tant Bartumeu com Woerth van manifestar la seva satisfacció després de la signatura, i el ministre va expressar que a hores d’ara les relacions amb Andorra són “excel·lents”, si bé va assenyalar que hi ha hagut “alguns moments millors que d’altres, darrerament”. Bartumeu, així mateix, va reconèixer obertament que en el darrer any hi ha hagut moments de “certa tensió”.
Woerth va manifestar que des del moment que des de l’Estat francès es volia que la situació de l’economia mundial s’aclarís, el que no era lògic era que un dels països veïns de França, i del qual a més el president és copríncep, no complís els requisits que ells preconitzaven. És per això que ahir es va “felicitar” dels avenços fets per Andorra i s’ha deixat la porta oberta a signar el conveni de no doble imposició quan el país tingui enllestida la reforma fiscal.
Bartumeu, de la seva banda, va posar en relleu que aquest acord “supera” el principi de doble incriminació que fins ara s’al·legava en determinats països per no facilitar informació. Això significa que l’intercanvi d’informació sempre serà efectiu quan ho demani l’autoritat competent del país amb què s’hagi arribat a un acord d’aquest tipus. Va advertir, però, que no permet ”expedicions de pesca”; és a dir, que no hi haurà intercanvis de llistes completes de persones, sinó que es facilitarà informació quan hi hagi una sospita concreta contra una persona.
A demanda de la premsa francesa sobre quina ha estat la reacció dels bancs andorrans, Bartumeu va recordar que han manifestat que comparteixen la feina feta per l’executiu i va assenyalar que les entitats també sortiran beneficiades d’aquest acord, ja que suposa l’homologació a escala internacional, on fins ara les seves operacions podien ser sotmeses a una vigilància especial.
Propers convenis
El cap de Govern va manifestar que a partir d’ara esperen poder concretar l’acord amb Espanya, del qual només queden “un parell de serrells per discutir”. Amb Bèlgica ja hi ha un document gairebé tancat, així com amb els Països Baixos, tal com va afegir Bartumeu.
També estan gairebé enllestits els acords amb Noruega, Suècia, Finlàndia, Dinamarca i Islàndia, i també s’han iniciat converses amb la Gran Bretanya, i sembla, segons les declaracions de Bartumeu, que les negociacions avancen per bon camí.
Un altre front obert és amb dos països de fora del continent europeu, com són Austràlia i l’Argentina. Aquest darrer país ha fet una petició a Andorra per establir aquest conveni pel flux de persones argentines que vénen al Principat.
Finalment, un altre dels acords, que en aquest cas ha de ser dels anomenats “de qualitat”, serà el que se signarà amb Portugal. En aquest cas, però, de moment les negociacions estan aturades ja que, tal com recorden des de l’executiu, aquest país està immers en un procés electoral. La voluntat és, però, que tant bon punt hagi acabat el procés electoral es pugui arribar a un acord.
A més a més de Woerth, la delegació francesa estava integrada pel diputat Didier Migaud, president de la comissió de Finances de l’Assemblea Nacional (gran coneixedor dels paradisos fiscals); el sotsdirector encarregat de la prospectiva i de les relacions internacionals a la direcció de la Legislació Fiscal, Chistian Comolet, i el sotsdirector de control fiscal a la direcció general de les Finances Públiques, Jean-Louis Gauthier, entre d’altres.