Àustria, primer pas per deixar la llista grisa

Autor: redacció
Font: diari d'andorra
Publicat el: 18 de Setembre de 2009

El ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, va ser l’encarregat de rubricar amb Àustria el primer acord d’intercanvi d’informació fiscal que ha tancat Andorra amb diferents països.

D’aquesta manera, el Govern comença el camí per aconseguir firmar els dotze convenis que li permetran sortir de la llista grisa de paradisos fiscals elaborada ara fa uns mesos per l’OCDE.

Espot va encapçalar la delegació que va traslladar-se a Viena. Allà, a la seu del ministeri de Finances, va subscriure el document, que per part d’Àustria va rebre la validació del secretari d’Estat de Finances, Andreas Schierder. Després, va celebrarse un dinar durant el qual es van abordar altres temes, entre els quals el futur de les relacions d’Andorra amb la Unió Europea i els contactes bilaterals en matèria de turisme i comerç.

El nombre de convenis creixerà ràpidament els propers dies, ja que l’agenda immediata marca quatre signatures més que permetran a Andorra arribar amb cinc tractats a la cimera del G-20 de Pittsburgh. De fet, per avui estan previstos els dos primers. Espot anirà a Vaduz per tancar l’acord amb Liechtenstein, mentre que Jaume Bartumeu rebrà a l’edifici administratiu la directora general del departament de Relacions Exteriors de Mònaco. Ja dilluns, la cita serà a San Marino i dimarts el ministre del Pressupost francès, Eric Woerth, visitarà fugaçment el Principat per enllestir l’acord.

En aquest sentit, el polític francès va confirmar ahir que l’agenda de dimarts marca la visita a Andorra, a més de viatges a San Marino i Liechtenstein. Woerth va voler remarcar, però, les obligacions que establiran aquests convenis. “Signarem els acords amb aquests estats perquè la nostra administració fiscal pugui interrogar la d’aquests països”, va indicar el ministre, que va destacar que “fins ara això era impossible”, però que ara “estaran obligats a respondre”. D’altra banda, el president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va denunciar ahir el que, per ell, “és un nou incompliment” del pacte de legislatura. El parlamentari va demanar per telèfon a Bartumeu una còpia de l’acord amb Àustria i el cap de Govern s’hi va negar, tot i el que estableix el pacte.

pdf3.jpg