L’anterior Govern va adjudicar treballs quan ja estaven executats

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 15 de Setembre de 2009

El Govern anterior va adjudicar contractes quan els treballs ja estaven executats i ja s’havia emès la factura corresponent. Així es desprèn de l’informe del Tribunal de Comptes referent al 2007 i que també critica l’ús inadequat dels plurianuals, el fraccionament improcedent de contractes i la urgència no justificada en algunes contractacions i avenços de fons.

Segons es desprèn de l’informe, les obres de reforma i adequació de la planta baixa de l’antiga caserna de Bombers d’Andorra la Vella per acollir els frescos romànics de Santa Coloma es van adjudicar mesos després que s’haguessin executat els treballs: les factures eren del maig del 2007 i l’adjudicació datava del setembre d’aquell mateix any. El Tribunal de Comptes recorda a l’informe que aquesta pràctica contravé la llei de la Contractació Pública i la llei de les Finances Públiques.

L’informe també critica el mal ús de la despesa plurianual per part de l’Executiu. D’una banda, el Tribunal critica que el Govern no considerés com a plurianual un compromís de despesa de 575.127 euros que afectava més d’un exercici pressupostari. D’altra banda, també lamenta que s’hagi donat tractament de plurianual a una despesa meritada en un sol exercici però amb el pagament fraccionat en exercicis posteriors. Segons l’informe, aquest procediment no és un plurianual sinó una modalitat d’endeutament.

Quant al fraccionament, no del pagament, sinó dels contractes, el Tribunal de Comptes sospita que algun d’aquests fraccionaments es podria haver fet en frau de llei: es tracta de contractes de poca quantia amb objectes similars o idèntics, adjudicats a un mateix proveïdor o professional i que, segons l’informe, es podria considerar com un “fraccionament de l’objecte del contracte per eludir el procediment d’adjudicació per concurs”.

L’informe del Tribunal de Comptes també considera poc justificada la declaració d’extrema urgència de diversos avenços de fons, així com la urgència d’una sèrie de contactes realitzats pel procediment d’urgència. Els contractes que el Tribunal entén que no haurien de tenir la consideració d’urgents són, la majoria, obres de reforma o embelliment de la xarxa viària, com ara voravies, escocells per als arbres, reparació del passeig del riu Valira o el control de qualitat de l’obra del túnel dels Dos Valires o una de les fases dels accessos de la boca oest de l’esmentada infraestructura.

“COMPLIMENT RAONABLE”

A l’informe, el Tribunal de Comptes també analitza les al.legacions del Govern a algunes de les seves recomanacions i observacions, però considera que no modifiquen substancialment el seu criteri. El Tribunal considera que de l’informe es desprèn que “excepte pels aspectes descrits, el Govern ha complert de forma raonable amb la legislació bàsica relativa a l’administració i control dels fons públics” pel que fa a l’exercici 2007. Deixant de banda les crítiques, l’informe considera que els comptes del Govern reflecteixen “la imatge fidel del patrimoni i de la situació financera” de l’administració general i que “guarden uniformitat amb els criteris aplicats en exercicis anteriors”.

pdf3.jpg