El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Marc Pantebre, va preveure ahir un agreujament de la crisi aquest any, després de presentar un informe econòmic del 2008 que xifra la caiguda del producte interior brut (PIB) durant l’any passat d’entre el 2,5% i el 3%.
“Continuarem immersos en una greu recessió”, va assegurar Pantebre, que va demanar un canvi d’actitud als agents econòmics, en referència als empresaris, als partits i, especialment, al Govern, a qui va reclamar un increment de la inversió real. Així mateix, Pantebre va tornar a demanar un pacte d’estat entre totes les forces polítiques per superar la situació actual.
Després de desglossar unes xifres especialment decebedores en la presentació de l’informe corresponent a l’any passat, el nou president va constatar que “la situació econòmica al Principat ha continuat agreujant-se durant el primer semestre de l’any”, i va afegir que “les perspectives econòmiques d’Andorra per a l’any 2009 són molt negatives, amb un ritme d’activitat que continuarà decreixent i que a més ho farà, amb tota probabilitat, de manera molt més intensa que el 2008”.
El president de la Cambra va il·lustrar el “deteriorament de la situació econòmica andorrana durant el 2008” amb la presentació d’alguns indicadors clau, com ara la reducció de l’ocupació assalariada en un 2,3%; de les importacions i del nombre de turistes, tots dos en un 5,9%, o de les matriculacions de turismes i vehicles industrials, en un 22,3 i un 28%, respectivament.
Pantebre va seguir la seva al·locució aportant els mateixos indicadors per al segon semestre de l’any, en què el nombre d’assalariats va baixar l’1,9%, o des del gener fins al juliol d’aquest any, unes dades que confirmen la intensificació de la caiguda del nombre de visitants (-11,4%), de les importacions (-15,4%) i de les matriculacions de turismes (-27,9%).
Un cop més, el president de la Cambra va atribuir bona part de la situació actual a una crisi estructural del país, i va recordar que “Andorra ja estava en crisi el 2007, quan gran part del món encara estava en plena expansió”. A aquesta problemàtica, Pantebre hi va sumar la crisi conjuntural que prové de l’exterior i les noves exigències de la comunitat internacional en matèria d’intercanvi d’informació fiscal, que “en certa manera amenacen l’statu quo del sector financer”.
Davant d’aquesta situació, el màxim responsable de la Cambra va dirigir una part del discurs al cap de Govern, Jaume Bartumeu, present a la compareixença que va tenir lloc al Centre de Congressos de la capital. D’aquesta manera, Pantebre va demanar a l’executiu una contracció de la despesa que permeti un increment de la inversió real, “tant per crear ocupació com per millorar la productivitat de les nostres empreses”, així com una reforma legal efectiva que permeti “adaptar-se a les normes de l’entorn” i obrir-se a l’exterior mitjançant una modificació de la Llei d’inversions estrangeres.
Pantebre va afirmar que “cal prendre mesures valentes, fer canvis profunds en la nostra economia, i fer-los ràpid”, i va recordar que “no hi ha cap Govern al món desenvolupat que no estigui participant activament en l’economia per buscar sortides, i Andorra també ha de seguir aquest camí”. Així, el president de la Cambra va apuntar que “cal un canvi d’actitud de tots els agents econòmics, el Govern, els partits i, sobretot, les forces socials”.
Més enllà dels grans eixos d’actuació, la Cambra va adreçar al Govern algunes demandes ben concretes, com ara la inclusió d’una quota en la llei de societats que “incentivi les actualitzacions dels actius empresarials” o l’aplicació d’un IVA que no suposi un increment de la pressió fiscal.
Altres demandes
Més enllà dels grans eixos d’actuació, la Cambra va adreçar al Govern algunes demandes ben concretes, com ara la inclusió d’una quota en la llei de societats que “incentivi les actualitzacions dels actius empresarials” o l’aplicació d’un IVA que no suposi un increment de la pressió fiscal.
Pantebre va reiterar també la necessitat de lluitar contra l’intrusisme, d’elaborar una llei sobre morositat “per garantir i reduir els terminis de pagament en les transaccions comercials” i d’incrementar el llindar del pla comptable per acollir-se al model simplificat de comptes anuals fins a 250.000 euros, una mesura que Bartumeu va confirmar que es tirarà endavant. Així mateix, el president de la Cambra va demanar que se segueixi cercant el consens amb les organitzacions empresarials, que es potenciï la Taula de Comerç i Andorra Turisme i que s’impulsin les energies renovables i la formació professional.
Bartumeu sosté que la sortida de l’actual situació passa per una reforma tributària que atregui inversió estrangera
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va assumir ahir les xifres de l’informe econòmic de la Cambra de Comerç i va sostenir que la sortida de l’actual situació passa per una reforma tributària que permeti l’obertura real a la inversió estrangera.
Bartumeu va coincidir amb el president de la Cambra, Marc Pantebre, que cal que “uns i altres treballem en una mateixa direcció”. No obstant, el cap de Govern va matisar que “l’informe aconsella que s’intervingui en l’economia, però cal reconèixer que aquesta política planteja un increment del dèficit”, que difícilment es pot evitar només amb una retallada de les despeses corrents.
En aquest sentit, el màxim responsable de l’executiu va recordar que “proposem una reforma tributària que no sigui traumàtica i que ens doni garanties a Europa”, i va assegurar que “quan hi hagi el marc legal les empreses es plantejaran la inversió a Andorra”, ja que “cal una regulació més transparent que doni fiabilitat a l’inversor estranger”. Així mateix, Bartumeu va mantenir que “estem treballant per la reforma tributària i busquem un pacte d’estat”, i va posar com a prova que “aprofitem l’esborrany anterior per facilitar aquest acord i cercar un ampli acord polític”.
Durant la seva intervenció, el cap de l’executiu va apuntar que havia trobat a faltar en el discurs de Pantebre una menció a “la greu situació d’unes 300 famílies que pateixen desocupació”, i es va referir també a la taula de diàleg amb els agents econòmics, que, segons va preveure, “abans de final de mes ja s’estaran reunint”.