FELIÇ DIA DE MERITXELL!

Autor: jaume bartumeu
Font:
Publicat el: 8 de Setembre de 2009

bandera-andorra.JPG

Amb motiu de la festa de Nostra Senyora de Meritxell, em satisfà poder-me adreçar als ciutadans i ciutadanes d’Andorra en una jornada festiva que, ja sigui sentida amb finalitats humanistes o amb voluntat de transcendència, porta sempre ideals de perseverança i alhora de futur. La nostra diada nacional es dibuixa amb tonalitats diverses i se celebra de la manera que cadascú creu més oportuna.

Andorra, país respectuós amb els costums i les arrels, compagina el binomi modernitat i tradició el dia de Meritxell per aplicar-lo adequadament a cada instant.

Un país com el nostre, que esdevé model de convivència i de multiculturalitat, que és profundament exigent i que s’ha fet un lloc a Europa, vol i pot mantenir l’esperit d’entusiasme en les manifestacions que conviden a la participació com és la tradició que es produeix a l’entorn del poble i del santuari de Meritxell.

Hi ha qui encara la vida, abraçant les causes més nobles i impossibles. Hi ha qui encara la vida, abraçant la facilitat.

Siguem com siguem cadascun de nosaltres, tots junts fem Andorra.

Convé recordar-ho en moments com l’actual, quan la desídia podria ser una via per no redreçar cap situació. Però, entre tots fem el país que tenim i que ens mereixem, de forma sensata.

La crisi econòmica ens ha portat un greu problema social. Hi ha famílies que pateixen, amb persones en situació de desocupació involuntària, i han d’assumir dificultats en la vida de cada dia. Hem de ser solidaris i ajudar des d’una voluntat de redreçar la situació. No es tracta de fomentar el subsidi sinó de millorar la formació per trobar noves sortides professionals.

També hem de ser molt conscients que hem de trobar un nou marc de relació econòmica i social amb la Unió Europea. Per donar noves oportunitats als joves i afavorir l’activitat de les empreses andorranes fora de les nostres fronteres.

Ara és època de construir des de l’ètica de la responsabilitat i no pas d’obstruir per oportunisme.

A Andorra tots som necessaris per enfortir el sentiment de Nació i per fer que el teixit corporatiu i social sigui més intens, per dotar d’estabilitat un període convuls per a l’economia i per afrontar amb rotunditat els grans reptes que tenim plantejats.

Cal anar vers l’ideal amb una bona comprensió de la realitat.

Feliç festa de Meritxell!