Una ponent de la Universitat d’Estiu afirma que la cultura pot ser la solució a l’integrisme

Autor: ana/ redacció
Font: més andorra
Publicat el: 25 d'Agost de 2009

«L’art i la cultura podrien ser la solució a l’integrisme i el fanatisme religiós». Aquesta és l’opinió de l’especialista en cultura siriana Hanan Kassab Hassan, que va fer ahir una xerrada en el marc de la 26a edició de la Universitat d’Estiu que portava per títol Damasc, capital cultural del món àrab: esperit i experiència. Kassab Hassan va exposar als assistents quines han estat les fites assolides en la renaixença cultural que ha viscut la capital de Síria i que l’ha convertit en el país islàmic més obert del món.

Aquesta nova edició de l’esdeveniment va ser inaugurada pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, que va assegurar que la Universitat d’Estiu proporcionarà als assistents «un joc d’eines noves i eficaces que permetran entendre el nostre mosaic que és el món». L’acte també va comptar amb les paraules del cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Enric Sangrà, i del president de la Universitat d’Estiu, Juan Goytisolo, que va exposat les seves reflexions sobre la relació entre l’Islam i el món occidental.

Bartumeu va dir que, des del «bressol muntanyenc», la «posició relativament confortable» i els «vuit segles de pau» d’Andorra, «podria semblar» que les relacions entre Orient i Occident són una qüestió allunyada de «la vida quotidiana» del Principat. No obstant això, el cap de Govern va assenyalar que el planeta «cada dia es fa més petit», com ho demostra el fet que Andorra s’hagi «d’adaptar als estàndards internacionals». En aquest sentit, Bartumeu va recordar l’anònima frase cèlebre «la resposta més curta és l’acció».

Per la seva banda, Sangrà va qualificar Andorra com «una seu apropiada per parlar de les confluències culturals» a causa del seu teixit humà format per gent de diverses procedències. Goytisolo, en canvi, va centrar el seu discurs en els conceptes «Orient» i «Occident», que segons el pensador, no corresponen amb una realitat geogràfica sinó amb uns «significats mentals», creats des de la confrontació política.

A banda de Kassab Hassan, també va fer ahir una ponència el politòleg francès Gilles Kepel, que va assegurar que els immigrants musulmans als països occidentals estan «creant valors comuns».

pdf3.jpg