Els conflictes globals, des d’Andorra

Autor: A. D.
Font: diari d'andorra
Publicat el: 25 d'Agost de 2009

L’escriptor Juan Goytisolo, president de la Universitat d’Estiu d’Andorra (UEA), va establir un paral·lelisme entre el “radicalisme extrem” d’Ossama Bin Laden, el líder d’al-Qaida, i “el doctrinari i matusser” concepte d’eix del mal que va concebre George Bush, l’expresident republicà dels Estats Units.

L’escriptor va protagonitzar un cop més la ponència inaugural dels cinc dies de debat, articulada al voltant dels conceptes d’Orient i Occident com a espais mentals. Conceptes, va dir, “del nostre imaginari col·lectiu que no es corresponen amb cap realitat geogràfica” i que han patit “significats mutants” al llarg dels segles.

En l’actualitat, va apuntar l’intel·lectual, tendeix a imposar-se una visió de les relacions entre ambdós espais on predomina de manera interessada la confrontació, “el xoc entre les civilitzacions de l’Aliança Atlàntica i l’islam, o sigui, entre els comandos de la llibertat i les forces obscurantistes”. Aquesta imatge, va assegurar, “no podia conduir finalment més que al desastre les conseqüències del qual coneixem avui en dia”.

L’escriptor va apuntar polítiques necessàries per “entendre el passat i no repetir-lo”. Per exemple, que per Europa és “una prioritat absoluta” mantenir bones relacions amb dos països que representen l’enllaç amb el món musulmà: el Marroc i Turquia. “I qui no entengui això està condemnat a no entendre res en absolut”, va afirmar categòricament l’escriptor.

ESPAIS MENTALS

Per la seva banda, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va obrir oficialment aquesta vint-i-sisena edició de la UEA, centrada en la dicotomia entre aliança o xoc de valors entre les societats occidentals i les de cultura islàmica. El tema pot semblar que guarda “una relació difusa i llunyana amb la nostra vida quotidiana”, va argumentar Barttumeu, vist des de “la nostra posició geopolítica relativament confortable”. No obstant això, va advertir, “res més lluny de la veritat en un planeta cada dia més petit, i prou que ho sabem ara que ens toca adaptar-nos als estàndars financers internacionals”. Així les coses, va concloure, “els conflictes del món són els nostres conflictes”.

Bartumeu, per cert, va citar el seu predecessor, Albert Pintat, quan en les mateixes circumstàncies havia esmentat “el privilegi de seure a la taula presidencial” de la UEA.

La segona jornada de ponències està avui protagonitzada per Jean-Paul Marthoz, cronista al diari Le Soir, que analitzarà el paper dels mitjans de comunicació en la construcció de la percepció de l’actualitat internacional.

pdf3.jpg