El PS creu que la crítica de la CEA està motivada per interessos ocults

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 24 d'Agost de 2009

El Comentari de la Confederació Empresarial Andorrana sobre el projecte de llei d’intercanvi de dades fiscals no va deixar indiferent ningú. Bona part de la classe política es va mostrar sorpresa per la virulència d’unes crítiques a un text fruit d’un consens bàsic entre els dos principals partits polítics.

Només ApC ho va celebrar: ni socialdemòcrates ni reformistes no van voler fer grans comentaris al Comentari de la patronal, però ara els primers comencen a “lligar caps” i a extreure’n conclusions. Segons el PS, darrere de les crítiques de la CEA hi ha els interessos ocults d’una part de la banca i de l’empresariat, minoritària però molt reticent als canvis, que ha utilitzat la patronal com a corretja de transmissió de la seva voluntat d’influència. Així ho expressava ahir el primer secretari del PS, Francesc Casals: “L’informe de la CEA defensa interessos de part de la banca i de l’empresariat que no s’assemblen gens a l’interès general”.

Fonts del partit van explicar ahir que veuen una confluència sospitosa d’interessos entre la presidència de la CEA, la posició d’Andorra pel Canvi i del seu líder, Eusebi Nomen, i la “fallida operació Cinca” de la tardor de l’any passat. Les casualitats no existeixen. Sota aquesta divisa, els socialdemòcrates recorden que el president de la patronal, Xavier Altimir, formava part de la plataforma política que va intentar impulsar l’exmilitant del PS Jordi Cinca la tardor passada, una plataforma que des del partit ja es veia en el seu moment com a molt propera als interessos d’un determinat sector de la banca i del gran empresariat. Per això no veuen estrany que ara la presidència de la CEA assumeixi les tesis de Nomen i ApC, continuadors naturals, en part, de l’operació Cinca. ¿Amb quin objectiu? “Andorra pel Canvi, la CEA i els sectors reticents als canvis volen marejar la perdiu per retardar les reformes tant com puguin”, va assegurar Casals.

En la mateixa línia, fonts del partit afirmen que no és casual que la banca ostenti la vicepresidència de la CEA, tot i que no creuen que la posició de la patronal i la d’ApC sigui la majoritària en el si de l’Associació de Banc Andorrans (ABA). És més, segons ha pogut saber aquest rotatiu, l’informe que l’ABA va fer arribar al Govern i als grups parlamentaris sobre l’intercanvi de dades no anava en la línia del document de la CEA, sinó que, en línies generals, donava suport al full de ruta consensuat entre l’Executiu socialdemòcrata i l’oposició reformista. És per això que des del PS s’atribueix l’actitud de la CEA i d’ApC al “nerviosisme” d’un sector determinat que no hauria pogut imposar les seves tesis en el si de l’ABA, una associació a la qual els socialdemòcrates atribueixen un posicionament molt més “raonable” que el que defensa alguna de les seves parts.

ERROR ESTRATÈGIC I si l’ABA té una posició més “raonable” que alguna de les seves parts, amb la CEA passa al revés: algunes de les seves parts estan més predisposades als canvis que la confederació en si. Així ho va insinuar Casals ahir en dir que alguns empresaris havien començat a manifestar la seva disconformitat amb l’informe de la direcció. El primer secretari del PS va advertir Altimir de l'”error” que va cometre en fer públic un informe partidista i d’alt contingut polític per a l’elaboració del qual no s’havia consultat bona part dels afiliats a la CEA.

pdf3.jpg