El Govern acusa la CEA d’actuar com a “oposició” i “generar alarma”

Autor: redacció
Font: diari d'andorra
Publicat el: 24 d'Agost de 2009

La reacció del Govern a l’informe elaborat per la Confederació Empresarial (CEA), en el qual es criticava el projecte de llei d’intercanvi d’informació fiscal, es va fer esperar fins ahir a la tarda; però el temps transcorregut no ha apaivagat la resposta.

El comunicat fet públic des de l’executiu és molt dur amb la patronal, a la qual acusa d’actuar més “com una organització política d’oposició” que no pas com una entitat “seriosa i responsable”, a més de confondre “el paper que li correspondria des de la societat civil”.

Des del gabinet, també es retreu a la CEA que es presti “a una operació política generadora d’alarma”. A més, l’executiu considera que l’entitat fa en el document “una crítica destructiva del canvi necessari” i comet “l’error” d’adoptar “un plantejament polític radical i negatiu”. En el comunicat, es rebaten alguns dels punts de la llei que més s’havien atacat en l’informe de la Confederació.

1 Els dubtes sobre si es perd sobirania

Un dels aspectes de la llei ara a tràmit al Consell General que menys agradaven a la CEA era que, al seu entendre, es renunciava a la pròpia sobirania. Per al Govern, aquests comentaris de la patronal es deuen “a la ignorància irresponsable de la concreta, greu i urgent situació en la qual es troba el país” i són “afirmacions inexactes i alhora absolutament demagògiques”. El comunicat considera especialment poc apropiada la frase de l’informe de l’entitat on s’indicava que “els països amb prestigi internacional no renuncien mai a la seva pròpia legislació”.

2 El principi de la doble incriminació

En el seu informe, la Confederació apuntava el seu rebuig que els altres països amb qui se signessin els acords d’intercanvi poguessin justificar la petició de dades només amb la seva pròpia normativa fiscal i, per tant, que s’hagi de facilitar informació tot i que la infracció no sigui considerada com a delicte a Andorra. El comunicat de l’executiu recorda que “el principi de la doble incriminació ha quedat bandejat en les relacions internacionals” i, per tant, ja no es podrà aplicar en el futur. El text exigeix a “la presidència de la CEA” que conegui “els terminis imposats per Europa i acceptats pel Govern” i que els respecti “evitant interferències polítiques que perjudiquen l’interès general”. Des del gabinet s’apunta que “no es pot pretendre defensar els interessos de l’empresariat des del desconeixement aclaparador de la realitat i la ignorància dels compromisos internacionals d’Andorra”.

3 Els bancs són els supervisats

Segons l’executiu que encapçala Jaume Bartumeu, l’informe de la CEA presenta “afirmacions sense fonaments que només són atribuïbles al desconeixement de la qüestió i a la ignorància del que són avui els acords d’intercanvi”. Com a exemple d’aquest comentari, el comunicat governamental recorda que, segons l’entitat empresarial, el projecte de llei obre “la possibilitat que a través de grups bancaris internacionals es pugui aconseguir la informació” de la qual es podria fer ús “per un mecanisme de control bancari, en mans dels bancs”. El Govern nega totalment que aquesta possibilitat sigui factible. “Tot hom qui ha pogut i volgut llegir el projecte de llei ha entès que qui regula la supervisió bancària és l’INAF, a Andorra, i els seus homòlegs internacionals als països amb els quals es puguin establir acords”. Per tant, i segons s’assegura des de l’executiu, “els bancs són els supervisats i no els supervisors”, situació que impediria la possibilitat assenyalada en l’informe de la Confederació Empresarial.

4 Es vol una nova forma de funcionar

El Govern mostra la seva convicció que “la crisi institucional” actual es deu al fet que “s’ha esgotat una manera de funcionar, un model econòmic i també polític”. Per a l’executiu, la solució passa per “una nova manera de fer empresa, de fer banca i de relacionar-se amb el nostre entorn, i especialment amb els nostres veïns, Espanya i França”. El comunicat assegura que “no és la fi del món ni d’Andorra, però sí que és, serà, la fi d’una manera de funcionar” i apunta que “això és el que sembla que preocupa molt la presidència de la CEA”.

pdf3.jpg