El Govern manté que l’impost de societats ha de ser del 10 per cent

Autor: Aleix Tugas
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 21 d'Agost de 2009

El Partit Socialdemòcrata ha posat fil a l’agulla amb la reforma fiscal que promet des de molt abans de les eleccions. Ahir, tots els presidents dels grups parlamentaris van rebre un esborrany del primer paquet de lleis, que ha de reformar els impostos directes. Es detallen tres figures impositives: l’impost de societats, el de la renda dels no residents i el de les activitats econòmiques, que es refereix als professionals liberals i als autònoms.

Finalment, ahir va quedar confirmat que la proposta del PS per a les empreses és un tipus impositiu del 10 per cent sobre els beneficis, segons fonts parlamentàries. Així, desmentien finalment les declaracions que va fer el cap de Govern després de la compareixença al Consell General, en les quals va deixar entreveure que es podria estudiar incrementar aquest tribut fins al 12,5 per cent, després d’haver rebut una recomanació de manera oficial. També Andorra pel Canvi (ApC) va encendre la polèmica, ja que va recordar que a diversos països d’Europa se’ls havien negat convenis de doble imposició per no tenir una figura, com a mínim, del 12 per cent. No obstant això, els socialdemòcrates es van defensar recordant que hi havia estats membres de la Unió Europea que tenien instaurat un 10 per cent, i en qualsevol cas, “que ja es negociaria més endavant, procurant que fos el més baix possible”.

El document tramès ahir pel Govern també especifica que la renda dels no residents i les activitats econòmiques tindran el mateix gravamen, un 10 per cent, tal com ja s’avançava en el programa electoral socialdemòcrata. La possibilitat d’introduir un impost sobre els salaris, per tant, queda per a més endavant.

Un comunicat tramès ahir pel Govern explicava que el paquet de lleis fiscals seguia el calendari previst. Així, l’executiu espera poder aprovar un text definitiu el 9 de setembre, al consell de ministres, perquè entri a tràmit el dia 11 i ja es puguin començar a presentar esmenes. No obstant això, el titular de Finances es posa, segons el mateix comunicat, “a disposició dels grups parlamentaris per rebre opinions sobre la documentació tramesa”. Finalment, el comunicat recorda que els textos “són fonamentals per a la prosperitat econòmica”.

 pdf3.jpg