Espanya espera el pas legislatiu andorrà per cloure l’acord fiscal

Autor:
Font: El Periòdic d'andorra
Publicat el: 13 d'Agost de 2009

Vint són les jurisdiccions amb les quals Andorra ha iniciat negociacions per tal de rubricar acords d’intercanvi d’informació en la prova contrarellotge d’arribar al setembre a Pittsburg amb els deures fets, en cas que s’aconsegueixin dotze convenis. Curiosament, Espanya comptabilitza el mateix nombre de contactes iniciats per paradisos fiscals, entre ells el Principat, el qual és, juntament amb Gibraltar, un dels dos grans objectius per al Govern del socialista José Luis Rodríguez Zapatero. Així ho van recollir ahir alguns mitjans de comunicació espanyols, alhora que el Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació va confirmar a aquest rotatiu la bona línia de treball constatada a les negociacions iniciades. De fet, els mateixos mitjans de comunicació ibèrics confirmaven que amb Andorra ja hi ha un text negociat, en espera que el Govern de Jaume Bartumeu enllesteixi la nova normativa fiscal.

Aquest requisit –el d’una normativa adequada per possibilitar els acords d’intercanvi d’informació– és més pròxim des que Bartumeu va presentar aquest dilluns el Projecte de llei qualificada per a l’intercanvi d’informació en matèria fiscal, el qual va ser reportat a través de l’informe del ministre d’Economia i Finances, Pere López, als responsables de l’OCDE, amb vistes a la cimera de Mèxic els dies 1 i 2 de setembre. Espanya, conscient dels avenços, preveu firmar amb Andorra un acord similar al que rubricarà amb el Regne Unit per a l’intercanvi d’informació tributària amb Gibraltar, jurisdicció que ja ha segellat pactes amb Irlanda i els Estats Units.

Espanya és conscient, d’altra banda, que un cop el Consell General doni llum verd al text legislatiu que permetrà els intercanvis de dades fiscals –amb unes clàusules que es basen en els models de l’OCDE que marquen els mínims exigits–, la primera jurisdicció amb què signarà Bartumeu serà França. Després, tal com va declarar Bartumeu en diferents ocasions, serà el torn d’Espanya. Portugal, Bèlgica i Holanda estarien entre les jurisdiccions amb les quals les rúbriques arribaran en una fase més avançada, tot i que, tal com han reiterat els diferents grups parlamentaris, un cop arribi el primer acord, la signatura de la resta de convenis necessaris vindrà de forma pràcticament simultània.

SENSE AMNISTIA FISCAL
Tot i l’avenç de les negociacions entre Espanya i França (fins al punt que, ara per ara, la responsabilitat màxima per a la rúbrica és al cantó del Principat i el seu marc fiscal), fonts del Govern socialista consultades per rotatius espanyols van descartar que els pactes bilaterals suposin finalment una amnistia fiscal, com demana, entre d’altres, la patronal Cecot, tot i que l’OCDE considera positivament certs mecanismes de regularització del capital evadit a paradisos. Així, la proposta d’un indult al capital repatriat que s’albirava entre algunes de les iniciatives preparades pel Govern de Zapatero sembla ara poc factible.

pdf3.jpg