Vela pensa millorar l’accés als arxius

Autor: Joan Antoni Guerrero
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 12 d'Agost de 2009

La ministra de Cultura, Susanna Vela, ha comentat que té la intenció de posar fil a l’agulla en  alguns temes, “pendents durant massa temps”, que afecten la gestió dels arxius i el patrimoni documental d’Andorra. Tot i que encara és una qüestió que el Govern no ha abordat, Vela manté una inquietud que ja tenia en la seva anterior posició com a directora de l’Arxiu Nacional d’Andorra (ANA).

El programa del Partit Socialdemòcrata (PS) ja tractava extensament les qüestions relatives en matèria d’arxius. “Tenim quatre anys per fer molta feina, en l’àmbit normatiu hi ha molt a fer i penso que ens hi haurem de posar perquè s’està vulnerant el dret a la informació i l’accés a la documentació”, explica Vela.

En aquest sentit, la ministra vol explorar, en el transcurs dels quatre anys vinents, la situació dels arxius de l’Església en allò que afecti Andorra. “Són temes irresolts, que fa massa anys que estan pendents: això s’ha de remoure i prendre decisions”, hi afegeix. Un altre dels punts a debatre en matèria d’arxius és la documentació de l’antiga vegueria francesa que està dipositada als arxius diplomàtics de Nantes, a França. La preocupació sobre la documentació que pot pertànyer a l’Estat andorrà, però que es troba en centres de documentació a l’exterior, és “una reflexió que es portava molt des de l’ANA, però evidentment és una qüestió  que  s’ha de treure endavant”, subratlla Vela.

MARC LEGISLATIU

El desenvolupament del marc legislatiu pel que fa als arxius és una promesa electoral del PS, partidari de promoure l’aprovació d’una llei d’arxius i documents que garanteixi que la documentació compleix les funcions i els objectius d’interès social. La norma haurà de servir també per definir la consideració dels documents com a font d’informació que acredita drets i deures dels ciutadans, de les entitats i de les administracions públiques, i per fixar el règim jurídic aplicable als documents públics i als privats.

Pel que fa a l’accés a la informació, encara que Vela no ha especificat una actuació a curt  termini,  es vol aprovar la llei d’accés a la documentació, que reculli les recomanacions fetes en aquesta matèria pel Consell d’Europa i per altres institucions internacionals.

El punt de conflicte sobre la qüestió arxivística resideix sobretot en els arxius de l’Església, on s’hi podrien trobar documents que, segons el punt de vista dels professionals de la matèria, pertanyen a l’Estat andorrà. La mateixa situació de conflicte pot tenir lloc amb els documents de l’antiga vegueria francesa, molts dels quals són relatius a Andorra, i que es troben també arxivats en territori gal.

pdf3.jpg