Els convenis de no doble imposició quedaran vinculats als acords d’intercanvi d’informació

Autor: E.O.G.
Font: Més Andorra
Publicat el: 11 d'Agost de 2009

 El Govern va entrar finalment a tràmit parlamentari el projecte de llei qualificada d’intercanvi d’informació en matèria fiscal. El text varia del que va aprovar el Consell de Ministres a la seva darrera sessió, ja que, segons va explicar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, s’han inclòs algunes modificacions proposades pels grups parlamentaris.

Bartumeu va assegurar que la llei permetrà complir el compromís adquirit mitjançant el que es coneix com a Declaració de París i que «busca relligar i rellançar les relacions amb l’OCDE». El projecte de llei s’inspira en els criteris i principis de l’OCDE, així com en el model d’acords fiscals proposat per aquest organisme. L’aprovació d’aquest text pel Consell General permetrà encarar les negociacions per signar els acords d’intercanvi d’informació on, segons va explicar Bartumeu, s’especificarà la voluntat d’arribar a convenis que evitin la doble imposició.

Així, el Govern no ha acabat de donar resposta a una de les peticions de Coalició Reformista, que demanava que la llei especifiqués que els països signants dels acords d’intercanvi d’informació haurien de mostrar la seva predisposició per signar després convenis de no doble imposició.

El cap de Govern va qualificar de «brindis al sol» incloure al text legislatiu una disposició o article obligant a signar després aquests convenis. El text detalla el procediment per fer una petició d’informació, que haurà de ser «el més detallada possible i precisa», incloent els motius pels quals es demana la informació. Així mateix, s’estableixen límits a aquest intercanvi: el país sol·licitant haurà d’haver esgotat les vies disponibles en el seu territori per obtenir la dita informació, no es pot obligar l’Estat andorrà a adoptar mesures que deroguin la seva pròpia legislació, tampoc es podrà comunicar informació que no es podria obtenir en base a la legislació andorrana ni aquella que reveli un secret comercial, industrial, professional o que sigui contrària a l’ordre públic. Igualment, s’estableix que la informació tramesa és confidencial i només es podrà utilitzar per a la finalitat assenyalada en el formulari de petició. També es donen garanties als implicats, a qui es notificarà la petició d’informació i s’hi podran oposar mitjançant recurs, primer al Ministeri de Finances i després a la Batllia.

D’altra banda, s’exonera les entitats bancàries de tota responsabilitat penal per facilitar la informació requerida. El Govern també va enviar ahir una carta a la direcció de l’OCDE per informar que el text ja es troba en tràmit parlamentari i que ja han iniciat converses amb una vintena de jurisdiccions per poder signar els acords d’intercanvi d’informació.

pdf3.jpg