CR dóna suport al Govern per tramitar una llei urgent d’intercanvi d’informació fiscal

Autor: pere moliné
Font: més andorra
Publicat el: 31 de Juliol de 2009

El líder de Coalició Reformista (CR), Joan Gabriel, va assegurar que «som receptius a aquestes paraules del cap de Govern de voler arribar a un acord».

Es referia al projecte de llei qualificada d’intercanvi d’informació en matèria fiscal que el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va assegurar ahir que el Govern vol presentar a tràmit parlamentari durant la primera quinzena d’agost. Aquestes afirmacions les va fer durant una sessió extraordinària del Consell General convocada perquè el líder de l’Executiu exposés la situació actual després de la signatura a París el 10 de març de l’anomenada Declaració d’Andorra. CR va posar com a condició, que va ser acceptada per Bartumeu, que es tinguessin en compte diverses aportacions seves en aquest projecte legal com que el text defineixi la informació subjecte a requeriment. El projecte preveu que el secret bancari es pot aixecar si hi ha una proposta fonamentada.

L’objectiu d’aquest text legal, segons va informar Bartumeu, és que a partir de la segona setmana de setembre es puguin discutir i establir els acords que permetin l’intercanvi d’informació fiscal amb altres països, i arribar al 24 de setembre, data de la trobada del G-20, amb almenys un acord signat amb França i molt avançat amb Espanya. Bartumeu va elogiar l’actitud de CR i va agrair «la seva responsabilitat en matèria d’estat». El mandatari també va criticar Andorra pel Canvi (ApC), que considera el projecte un error, i va reiterar que «és important que hi hagi una amplíssima majoria del Consell General i que és necessari un full de ruta. Crec que podrem arribar a la trobada que es farà a Pittsburgh en una situació millor de la que ens podríem imaginar». Segons va aventurar el líder de l’Executiu, abans d’aquesta cita potser es podrien signar acords amb almenys una dotzena de països.

El líder d’ApC, Eusebi Nomen, va afirmar que aquest text legal no tindrà els seus vots ja que actuant així es podria deixar passar l’oportunitat d’establir un debat amb els països veïns sobre la necessitat de dur a terme acords de no doble imposició fiscal. D’altra banda, Bartumeu va afirmar que ben aviat presentaran la nova legislació tributària que agafa com a base la llei que va redactar el govern anterior i que es modificarà amb les aportacions de diversos especialistes. El text es vol presentar al setembre. El mandatari va destacar que la UE havia informat de manera no oficial Andorra que la taxa d’un 10% d’impostos sobre els beneficis potser no seria suficient i s’hauria d’apujar al 12%.

El síndic general i Eusebi Nomen protagonitzen una nova picabaralla

El president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, va ser interromput diverses vegades durant la seva intervenció pel síndic general, Josep Dallerès. Segons el president de la cambra, Nomen estava fent un discurs basat en el text de la proposició de llei anunciada per Bartumeu sense que aquesta hagi estat encara entrada a tràmit parlamentari. «Teniu paraula per parlar sobre la intervenció del cap de Govern, però no per debatre una llei que no està a tràmit», va dir Dallerès a Nomen.

El líder d’Andorra pel Canvi va replicar al síndic general dient-li que «si jo parlo d’aquesta qüestió és perquè el senyor cap de Govern ha parlat d’aquest text. O és que em posa pressió? O és que no vol que parli?», va qüestionar. La picabaralla es va reproduir en altres moments de la intervenció de Nomen, i el síndic, tot i permetre que continués parlant, va explicar que a partir d’aquell moment aplicaria rigorosament el reglament de la cambra, sobretot l’article 60, que li permet cridar a l’ordre els consellers generals que en la seva opinió es desviïn del tema que es debat.

pdf3.jpg