El Govern aprova l’adhesió al Tractat transfronterer

Autor: m.r.
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 30 de Juliol de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va anunciar ahir l’acord pres pel Consell de Ministres en la sessió d’ahir per tal de rubricar “el protocol que permeti l’adhesió d’Andorra al Tractat entre el Regne d’Espanya i la República Francesa sobre cooperació transfronterera entre entitats territorials”, fet a Baiona el 10 de març del 1995.

D’aquesta manera, el Principat fa un pas més per “deixar de ser un observador per ser un soci plenament actiu” de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP). Després que els països veïns signessin el Tractat ara fa catorze anys i que Andorra sol.licités l’adhesió a Espanya i França l’any 2007, el Govern de Jaume Bartumeu aconseguirà cloure una voluntat ja manifestada per l’Executiu anterior. De fet, el socialdemòcrata va rebre la proposta d’acord francoespanyola per aconseguir l’entrada activa.

UN PROTOCOL ESCUET

El protocol d’esmena i adhesió del Principat al Tractat sobre cooperació transfronterera considera, entre altres punts, la intenció d’Andorra de “participar, com a membre de ple dret”, a la “cooperació transfronterera entre entitats territorials”, així com “la situació geogràfica del Principat d’Andorra al sector de cooperació dels Pirineus”. Així, el Govern convé que la participació andorrana s’efectuï mitjançant “un organisme creat a aquest efecte per les autoritats”. Bartumeu va indicar que el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, tractarà aquest tema en la reunió que mantindrà amb el seu homòleg espanyol, Miguel Ángel Moratinos, aquest setembre. A la reunió de la CTP a l’octubre podria significar el tret de sortida de la presència activa d’Andorra a l’ens transfronterer.

pdf3.jpg