Andorra i l’Arieja tornen a coincidir que cal millorar les comunicacions amb el país veí

Autor: ana
Font: més andorra
Publicat el: 29 de Juliol de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el president del Consell General de l’Arieja, Augustin Bonrepaux, van mantenir una reunió de treball ahir de la qual se n’ha desprès la necessitat urgent de millorar les comunicacions amb França i trencar així el desnivell actual entre aquestes i les que hi ha amb Espanya.

Així ho va manifestar Bartumeu, que va remarcar la necessitat de millorar l’eix de comunicació Tolosa- Barcelona, fet que demandarà l’esforç conjunt entre Andorra i l’Arieja de construir una via ràpida des de Tarascó fins a la boca del túnel de Pimorent.

Així mateix, el cap de l’Executiu va dir que el Govern es troba en disposició de signar el Tractat de Baiona, que permetrà l’adhesió plena i participativa d’Andorra a la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP). Així ho va fer saber Bartumeu a Bonrepaux, en el decurs d’una reunió treball en la qual el cap de l’Executiu també el va posar al dia sobre les negociacions amb França pel que fa a l’intercanvi de dades. Després es van reunir amb la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, per parlar dels continguts de la trobada. Aquesta va servir per treballar dossiers d’interès comú i especialment les comunicacions, «amb la voluntat de promoure la interconnexió entre una banda i l’altra dels Pirineus». En aquest sentit, va detallar que l’Arieja i Andorra treballaran conjuntament perquè es facin unes modificacions en la carretera que enllaça Tarascó i el túnel de Pimorent, i que permetran acostar el Principat al veí del nord «en unes condicions adequades». Bonrepaux va manifestar estar «content de reprendre les relacions amb Andorra i per un projecte comú», que és el de millorar les comunicacions ja que, va afegir, «és una pena que hores d’ara Andorra no es pugui beneficiar de les comunicacions amb França ». En aquest sentit, va explicar que, malgrat que la xarxa ferroviària ha estat remodelada, caldria arreglar els 53 quilòmetres de carretera que separen Tarascó de la frontera espanyola. En el decurs de la reunió també es van posar sobre la taula qüestions relatives a la CTP i de com aprofitar aquest espai comú per reforçar la marca turística dels Pirineus i la d’«Andorra país dels Pirineus ». En aquest mateix sentit, Bartumeu va anunciar que Govern ja està en situació d’adoptar un acord per signar el conveni internacional també anomenat Tractat de Baiona, i poder entrar al consorci.

El cap de l’Executiu va dir que «França i Espanya han fet una proposta de conveni d’adhesió al Tractat i el Govern ho aprovarà perquè la presència d’Andorra deixi de ser merament testimonial». Pel que a un tema candent entre Andorra i França com són les negociacions per l’intercanvi de dades, el cap de Govern va explicar a Bonrepaux en quin punt es troba la situació, quin és el procés que condueix a la sessió del Consell de dijous, quines són les demandes del president de la República Francesa i de l’OCDE, i quina és la posició del Govern. Bartumeu va destacar el coneixement de Bonrepaux sobre qüestions de fiscalitat i de paradisos fiscals ja que va ser president de la Comissió de Finances de l’Assemblea Nacional.

pdf3.jpg