Consell extraordinari el 30 de juliol per a l’intercanvi de dades

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 2 de Juliol de 2009

La comissió permanent va acordar, en la seva reunió d’ahir el matí, celebrar una sessió extraordinària de Consell General entorn de l’intercanvi d’informació fiscal el 30 de juliol. D’aquesta manera, la comissió va donar resposta a la demanda formulada dimarts pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, sobre la necessitat d’habilitat aquesta sessió extraordinària davant la necessitat d’accelerar les reformes per donar compliment als compromisos internacionals en matèria de cooperació fiscal.

Precisament Bartumeu va tornar a insistir ahir, en la roda de premsa celebrada durant la reunió setmanal del Consell de Ministres, en la necessitat d’accelerar les reformes i d’escurçar els terminis previstos a la Declaració de París per tal d’aconseguir que Andorra surti ben parada de la cimera del G-20 del 24 de setembre a Pittsburg. En aquest sentit, el cap de Govern va qualificar de “situació preocupant” el fet que el Principat sigui, d’entre tots els paradisos fiscals que es van comprometre a avançar pel camí de la transparència, “l’únic país amb el comptador a zero”. Bartumeu es referia a la signatura de convenis d’intercanvi de dades fiscals duta a terme per altres països europeus, com ara Luxemburg, Liechtenstein o Suïssa, i al fet que fins ara Andorra encara no n’ha signat cap.

Bartumeu va reiterar que el Govern està analitzant aquests convenis de cara a la negociació que l’Executiu haurà de mantenir en els propers mesos i que la setmana vinent ell i el ministre d’Exterior, Xavier Espot, tornaran a viatjar per “recaptar més informació i exposar-la al Consell” el 30 de juliol.

FULL DE RUTA La convocatòria de la sessió extraordinària del Consell és un pas més en el full de ruta que, d’ara al setembre, ha de guiar les passes de l’Executiu i del Parlament. Bartumeu va explicar que el Govern no esperarà al setembre per enllestir el projecte de llei i que és partidari d’arribar a un acord previ amb els tres grups parlamentaris sobre el seu contingut abans d’enviar-lo a la Cambra. Tot i deixar clar que respecta “el dret a fer esmenes dels consellers i dels grups”, Bartumeu es va mostrar confiat que l’objectiu compartit per totes les forces parlamentàries facilitarà el consens previ a la presentació del projecte de llei per part del Govern.

Aquesta és la segona sessió extraordinària que es convoca aquest any a petició del cap de Govern. La primer va tenir lloc el 24 de febrer, quan Pintat va demanar comparèixer davant la Cambra per defensar la trajectòria seguida pel seu Govern en matèria de cooperació tributària. Ara, l’intercanvi de dades fiscals torna a centrar el debat d’una sessió convocada a petició del cap de Govern, aquest cop Jaume Bartumeu.

CONTINUÏTAT A SINDICATURA Poc després de la reunió de la comissió permanent d’ahir, el fins ara secretari general de la Sindicatura, Valentí Martí, va tornar a jurar el seu càrrec en presència dels síndics i els consellers generals. En un breu parlament, el Síndic general, Josep Dallerès, va tenir paraules favorables per a Martí i la seva trajectòria al capdavant de la secretaria general, un càrrec que ocupa des que va rellevar a Carles Santacreu el 2001.

pdf3.jpg