Bartumeu vol un Consell al juliol centrat en l’intercanvi d’informació

Autor: Iago Andreu
Font: El Periòdic
Publicat el: 26 de Juny de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, vol que Andorra arribi a la propera cimera del G-20, prevista per al 24 de setembre a Nova York, amb els deures fets, i això implica accelerar el ritme de reformes previst a la Declaració de París, signada a l’abril pel seu predecessor, Albert Pintat. Amb aquesta intenció, el líder de l’Executiu vol comparèixer davant el Consell per informar els parlamentaris de l’estat de la qüestió.

Bartumeu demanarà en els propers dies al Síndic general, Josep Dallerès, i a la comissió permanent la convocatòria d’una sessió extraordinària de Consell al juliol que tingui per objecte l’intercanvi d’informació a què el Principat està obligat en virtut de l’esmentada Declaració. Bartumeu va declarar ahir que vol comparèixer davant la Cambra per “explicar com i perquè cal donar ràpid compliment” a aquesta obligació. Abans, però, Bartumeu es reunirà avui amb el Síndic i a principi de la setmana vinent, amb els presidents dels tres grups parlamentaris, per traslladar-los el contingut de la reunió que dimecres va mantenir a l’Elisi amb el representant del copríncep francès, Christian Frémont.

Tal com ja va anunciar durant la campanya electoral, Bartumeu es va mostrar ahir partidari d’accelerar les reformes i d’escurçar els terminis previstos a la Declaració de París. En aquell document, Pintat es comprometia al fet que el futur Govern tingués enllestit un projecte de llei d’intercanvi d’informació bancària al setembre. Segons el cap de Govern, al setembre cal haver anat més enllà del que es preveu a la Declaració i, tot i que no va voler avançar què entén per anar més enllà, de les seves paraules es podia desprendre que el Consell hauria de donar el vistiplau a l’intercanvi de dades abans de la cimera de Nova York.

“El 24 de setembre el G-20 analitzarà quines evolucions hi ha hagut i nosaltres hem d’haver fet la feina per tal que el G-20, parlant col.loquialment, no es fixi en nosaltres”, va afirmar Bartumeu. Per tot plegat, el cap de Govern va concloure que en aquelles dates Andorra “haurà d’estar en una situació distinta a la prevista a la Declaració de París”.

PERMANENTMENT VIGILATS
Bartumeu també es va referir a les declaracions del secretari general de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), Ángel Gurría, que a principi de setmana va constatar que Andorra s’havia compromès clarament en avançar cap a la transparència, però que, de moment, aquest compromís no s’ha traduït en cap mesura concreta. El cap de Govern, segons va explicar, interpreta aquestes declaracions com un “recordatori” de l’OCDE sobre l'”assignatura pendent” que Andorra té amb la comunitat internacional.

Precisament Gurría va tornar a insistir ahir en la necessitat de fer avenços significatius en matèria d’intercanvi d’informació bancària. Segons el secretari general de l’OCDE, “ha arribat l’hora de la implementació” dels compromisos per combatre les jurisdiccions que no cooperen en la lluita contra l’evasió fiscal. Tot i així, Gurría es va felicitar que “en sis mesos hem avançat més que en 20 anys” gràcies a les noves llistes de paradisos fiscals publicades a l’abril. La conferència que l’OCDE organitza a principi de setembre a Mèxic serà un bon moment, segons Gurría, per analitzar els avenços.

pdf3.jpg