L’IPC es recuperarà a partir de l’agost, i López descarta que sigui negatiu al desembre del 2009

Autor: e.o.g.
Font: més andorra
Publicat el: 26 de Juny de 2009

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va dir que «es pot descartar que l’Índex de Preus al Consum (IPC) al desembre del 2009 sigui negatiu».

De fet, el tècnic del departament d’Estudis i Estadística, Joan Soler, va comentar que s’espera que aquest índex es vagi recuperant a partir del proper mes de juliol i amb més seguretat a l’agost. Soler també va apuntar que en les dades macroeconòmiques s’entreveien elements que «fan pensar que es sortirà de les xifres negatives», com pot ser l’evolució del preu dels carburants a l’alça, que ajudarà a la recuperació de l’índex. El ministre també va afirmar que hi ha dades que «visualitzen una recuperació o estabilització». López va valorar que tancar l’any amb un IPC negatiu tindria importants repercussions negatives en el conjunt de l’economia, ja que és el valor que s’utilitza per ajustar els salaris, els preus dels lloguers d’habitatges, etcètera.

De moment, però, la variació anual de l’IPC –del maig del 2008 al mateix mes d’enguany– és del -1,59%, i l’acumulat del 2009 es manté en símbol negatiu, en el -0,74%. En canvi, la variació respecte al mes passat és positiva –per segon mes consecutiu–, del 0,38%. La contenció dels preus en els grups d’alimentació i habitatge, els increments menors del grup transport, concretament del preu dels carburants, juntament amb una disminució dels preus dels automòbils nous, expliquen aquesta taxa. De la mateixa manera, el grup restauració continua presentant una davallada de preus i el vestit i calçat mostren l’impacte a l’alça de l’entrada de la nova col·lecció, i a l’espera del nou període de rebaixes. Finalment, l’esbarjo presenta una correcció a la baixa després de Setmana Santa, els mobles i els béns i serveis diversos tenen experimenten un increment superior i l’educació i la salut es mantenen.

En comparació amb els estats veïns, els índexs de França i Espanya reprenen una disminució sostinguda i les taxes interanuals són del -26,1% en el cas francès, del -22,8% a Espanya i a Andorra es situa al -24,5%. En aquest punt, López va expressar el desig de tancar l’any a un nivell pròxim al dels veïns, perquè tenir un IPC superior resta competitivitat al país i, per tant, és perjudicial per al sector turístic.

Una altra dada que aporta optimisme dins la situació de «recessió econòmica important », com la va qualificar López, es troba en l’anàlisi de les importacions, que al maig passat van tenir un valor de poc més de 74 milions d’euros i van representar uns ingressos de més de 8,5 milions. L’optimisme es troba en el fet que la variació dels termes acumulats es manté en el -18%.

pdf3.jpg