El pacte PS-ApC continua viu tot i la necessitat d’una segona volta

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 30 de Maig de 2009

20090529 Sessió Consell General

Jaume Bartumeu serà el primer cap de Govern de l’etapa constitucional investit en una segona volta de votacions. Ara bé, tot indica que la majoria absoluta que li ha faltat a la primera votació l’obtindrà a la segona, dimecres de la setmana vinent, quan ja no li cal. Andorra pel Canvi (ApC) es va abstenir ahir a la primera volta de la investidura, però gairebé tothom donava per fet que acabarà fructificant una entesa amb els socialdemòcrates que permeti un pacte de legislatura.

El líder d’ApC, Eusebi Nomen, va justificar la seva abstenció, que deixava Bartumeu amb 14 vots i el reformista Joan Gabriel amb 11, argumentant que calia forçar fins al final la concertació entre els tres partits. Nomen va acusar la Coalició Reformista (CR) de frustrar aquesta concertació. Segons el líder d’ApC, el fet que el PS tanqués la porta a un govern d’unitat no significa que no sigui possible constituir un executiu de concertació entre les tres forces polítiques. Ara bé, un cop descartada la concertació a tres, ApC s’inclina per la “concertació a dos” i seguirà treballant en l’acord amb el PS, sobre el document proposat per Nomen i que serveix de base a la negociació.

Aquest document, el contingut del qual EL PERIÒDIC va avançar dijous, va centrar ahir bona part de la polèmica. Tant el president suplent del Grup Reformista, Ladislau Baró, com el candidat Joan Gabriel, s’hi van referir com a prova de l’entesa entre PS i ApC, i Nomen va atacar Gabriel per haver trencat la confidencialitat del document.

Els reformistes, que, segons Baró, es preparen per exercir l’oposició buscant l’entesa i el diàleg en els temes d’Estat, van qualificar l’abstenció d’ApC com l’escenificació del canvi de passar de demanar un govern d’unitat a pactar amb el PS. “Està buscant en nosaltres l’excusa per fer el pacte amb el PS. No li faci por aquest pacte, al cap i a la fi, amb els resultats electorals té l’obligació de signar-lo, perquè si no, ho bloqueja”, va dir Baró a Nomen.

LA PETICIÓ DE RODRÍGUEZ

Un altre dels moments destacats del debat d’ahir va arribar quan el president del Grup Socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, es va fixar en algunes mancances del discurs de Bartumeu, sobretot en matèria social, mancances que l’encampadà va atribuir a la “voluntat de síntesi” i al “fet que es puguin entendre compreses en els grans eixos de les polítiques” del futur Govern. Rodríguez es va fixar en l’absència de propostes sobre les escoles bressol, els serveis extraescolars o la implantació amb caràcter general del règim del tercer pagador a la Seguretat Social, totes elles incloses al programa electoral del PS.

En la mateixa línia, Rodríguez va demanar a Bartumeu que el futur Executiu “vetlli de forma especial per la salut pública” per “assegurar una atenció sanitària de qualitat amb uns serveis públics i privats eficients i eficaços”. Més enllà d’això, Rodríguez va elogiar el discurs de Bartumeu, destacant que “l’època de les divisions i de l’exclusió ha quedat superada”. Pel que fa al discurs del candidat reformista, Rodríguez el va veure mancat d’un model de país i va criticar algunes de les 20 mesures immediates proposades per Gabriel per considerar-les massa generals i de difícil concreció.

pdf2