ApC haurà de decidir demà si vol la Subsindicatura que ofereix el PS

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 6 de Maig de 2009

20090505 Reunio apc

La reunió entre el Partit Socialdemòcrata (PS) i Andorra pel Canvi (ApC) celebrada ahir a l’oficina de Jaume Bartumeu, el vencedor de les eleccions que ha protagonitzat la principal demanda d’un canvi de rumb al Govern del Principat, va ser l’escenari en què els representants de l’Alternativa van oferir a la plataforma allò que dilluns havia refusat la Coalició Reformista (CR) de Joan Gabriel. Concretament, la possibilitat de representar la Subsindicatura queda ara a les mans d’ApC, que haurà de decidir abans de la nova reunió amb el PS demà a les 17.00 hores si accepta la proposta.

Cal recordar que Gabriel va refusar la Subsindicatura per demanar una de les dues secretaries de Sindicatura, representació que, segons va destacar, “correspon per llei” a la segona força més votada, de manera que per al pacte de Govern que cerca Bartumeu la inclusió d’ApC podria materialitzar-se amb l’esmentat oferiment. Tot i això, el portaveu d’ApC, Miquel Aleix, no va donar ahir una resposta definitiva, ja que, tal com va indicar, haurà de parlar amb la resta del comitè executiu per decidir l’orientació de la resposta.

Aleix va insistir en el fet que cal analitzar totes les opcions que es presentin “amb cura”, escoltant les diferents opinions dins la plataforma, per aconseguir així trobar l’equilibri necessari per a l’estabilitat política del país. En aquest sentit, va afirmar que si la plataforma que representa acaba acceptant la plaça, s’haurà de fer un pacte d’Estat en temes d’economia i de relacions amb la UE, premissa que, d’altra banda, Bartumeu ha mantingut des d’un bon començament.

La trobada d’ahir, on es van congregar, a més de Bartumeu i Aleix, els socialdemòcrates Víctor Naudi i Francesc Rodríguez –número dos i tres, respectivament– i per part d’ApC Josep Maria Bringué i Carles Ensenyat –número dos i quatre, respectivament– va ser definida per Bartumeu com a “molt cordial”. Una bona entesa que podria materialitzar-se en el suport de la plataforma al projecte del PS.

GRUP PARLAMENTARI PER A ApC Tot i que la formació que encapçala l’economista Eusebi Nomen tindria pràcticament les mateixes condicions que qualsevol altre grup parlamentari –en aquest cas, PS i CR–, el cert és que amb els tres consellers que va aconseguir a les generals del 26-A no es podria aconseguir la denominació d’ApC al Consell General. És per aquest motiu que Bartumeu va tornar ahir a oferir a la plataforma el seu suport per tal de possibilitar un quart conseller que permeti accedir al la màxima consideració a la Casa de la Vall.

INTEGRACIÓ A LA COMISSIÓ D’altra banda, el líder socialdemòcrata va abordar amb ApC la col.laboració que a partir d’ara haurà de protagonitzar també la plataforma en el marc de la comissió negociadora del pacte d’Estat, i en la qual dilluns ja es van integrar per part del PS Francesc Rodríguez i en representació de CR Ladislau Baró. Una negociació en la qual el cap de l’Alternativa ja va anunciar ahir la voluntat que sigui el PS qui presenti un esborrany base per treballar amb la màxima celeritat, per considerar finalment les aportacions de CR i ApC i compaginar-les en un text definitori abans de la sessió d’investidura que farà a Bartumeu el nou cap de Govern.

pdf3.jpg