Bartumeu aposta per un pacte d’Estat

Autor: T.S./R.P./A.T.
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 28 d'Abril de 2009

Pacte d’Estat sobre l’acostament a Europa i la carta econòmica i social, amb la reforma del marc fiscal com a eix central. I pacte de legislatura si s’escau “i potser altres coses, però anar més enllà seria precipitar-se”. El vencedor de les eleccions de diumenge, Jaume Bartumeu, va tenir ahir un dia atrafegat. Va rebre moltes felicitacions –telefòniques i electròniques– i va haver de tenir temps per atendre nombrosos mitjans de comunicació. No obstant això, Bartumeu es va mantenir ferm en la necessitat de cercar acords. De les seves paraules es desprèn que el pacte seria més fàcil amb Coalició Reformista (CR) que no amb Andorra pel Canvi (ApC). El número dos dels reformistes, Ladislau Baró, va reconèixer que “hi ha possibilitat d’arribar a acords amb temes importants”, malgrat deixar clar, també, que “tot està en una fase molt embrionària”. Baró va admetre el triomf de Bartumeu, igual que ho va fer Miquel Aleix, nomenat portaveu negociador d’ApC. El candidat a cap de Govern d’aquesta formació, Eusebi Nomen, va continuar insistint en la necessitat de “concertació” i va recordar que “tot està obert”.
El líder socialdemòcrata va explicar ahir que espera que la setmana que ve es comencin a produir els primers avenços. Els contactes informals –especialment amb el candidat reformista, Joan Gabriel– haurien d’iniciar-se entre avui i demà. “Primer vull parlar amb la nostra gent i després escoltaré la resta de l’arc parlamentari”, va afirmar Bartumeu, que va assegurar que espera tenir “les coses clares” abans del 19 de maig, quan s’hauria de constituir el nou Consell General. Entre les trucades que va rebre ahir va destacar, per exemple, la de Christian Frémont. Amb el delegat de Nicolas Sarkozy, el futur cap de Govern va parlar de la necessitat de modificar la legislació per permetre l’intercanvi d’informació fiscal en l’àmbit administratiu. Bartumeu no va tenir cap dubte en assegurar que serà el primer que caldrà afrontar.
El líder del PS, que va recordar que el model del seu partit en ma­tèria tributària és similar al de CR i molt distant del d’ApC, va lamentar no haver pogut arribar a la majoria absoluta. “Hauríem treballat més còmodes i hauria compensat millor la feina feta. Pe­rò treballarem amb el que toca”, després de deixar clar que els bons resultats a totes les territorials són “la confirmació que som la primera força del país”.
De la seva banda, el comitè executiu de CR es va reunir ahir a la tarda per analitzar els resultats i poder començar a traçar algunes línies d’una “hipotètica negociació”, va explicar Ladislau Baró, que va afirmar que “és indiscutible que Bartumeu ha guanyat però també és indiscutible que sol no pot governar”. Mentrestant, ApC continua amb el discurs que va iniciar la nit electoral. “Tot està obert”, va repetir Miquel Aleix, que serà el responsable de les possibles negociacions. Aleix va ressaltar que “seguirem treballant per la concertació, com hem explicat durant la campanya”. També va afirmar que “tot és negociable” però que “és una evidència que és Jaume Bartumeu qui haurà de liderar el projecte”.

pdf2