El candidat a cap de Govern de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, creu que l’elevat nombre d’indecisos que reflecteix el baròmetre d’opinió, un 40%, no correspon a la realitat ja que, segons el líder socialdemòcrata, «molts es qualifiquen com a indecisos quan en realitat el que volen és mantenir fins al final el que els electors consideren la plenitud de la llibertat de vot, que és no manifestar el vot».
Va afegir que davant de «la pressió que ha exercit sempre el caciquisme conservador fa que alguns dels enquestats vulguin mantenir la seva privacitat de vot». Bartumeu va fer aquestes manifestacions a l’esmorzar setmanal que comparteix cada dilluns amb els mitjans de comunicació. Bartumeu va valorar d’aquesta manera el 40% d’electors que manifesten estar indecisos a l’hora d’elegir la papereta de vot, segons el baròmetre d’opinió fet públic la setmana passada.
Jaume Bartumeu va continuar reclamant del Govern que faci pública l’enquesta «de caire electoral» que segons expliquen els socialdemòcrates existeix i és prèvia a la que es va presentar fa uns dies. El líder del PS va afegir amb ironia que «l’enquesta que voldríem veure, hi ha ministres que tampoc l’han vista, per la qual cosa ens sentim menys discriminats».
En relació a la crítica a l’Alternativa feta pel candidat a cap de Govern d’ApC, Eusebi Nomen, sobre la distribució a les bústies del programa electoral de la candidatura socialdemòcrata, Jaume Bartumeu es va limitar a dir que venint «d’un candidat que ja fa dies que posa anuncis als diaris i tanques publicitàries, i després apel·lar a la Junta Electoral, és una mica esperpèntic».
El candidat de l’Alternativa també va lliurar als mitjans de comunicació la nova edició del llibre Andorra i Europa, continuació de Donem forma al futur, i que aprofundeix encara més en les propostes dels socialdemòcrates sobre les relacions que ha de tenir Andorra amb Europa. En aquest llibre s’analitza la relació de la Unió Europea (UE) amb Andorra els darrers cinc anys, des de la signatura de l’Acord de cooperació fins al dia d’avui, i aporta el marc de relacions que s’hauria d’establir a partir d’un acord d’associació, que és el que defensen els socialdemòcrates.
Els professors Blanca Vilà i Joan Clavera, tots dos de l’Universitat Autònoma de Barcelona, són els encarregats de desgranar tots aquests punts en dos informes intitulats: La relació Unió Europea-Andorra amb la perspectiva 2004-2009 i El canvi necessari en el model econòmic amb la perspectiva 2004-2009.