El Baròmetre situa Jaume Bartumeu com el candidat més conegut i valorat

Autor: redacció
Font: bon dia
Publicat el: 9 d'Abril de 2009

El Govern va donar a conèixer aquest dimecres les dades que es desprenen del darrer Baròmetre d’Opinió, que s’ha fet, només, entre la població de nacionalitat andorrana. La principal dada que es desprèn d’aquesta enquesta és que Jaume Bartumeu és el més conegut dels cinc candidats que aspiren a cap de Govern i a més, el més ben valorat. També cal remarcar que un 34,5% de les persones enquestades asseguren que preferirien que governés el Partit Socialdemòcrata (PS). En aquest apartat, com també en el de “qui creu que governarà”, hi ha un elevat volum de persones que es mostren indecises.

D’aquesta manera, un 93,5% de les persones enquestades han manifestat que coneixen Jaume Bartumeu, que rep també la nota més alta, un 6 sobre 10. En segon lloc, pel que fa al grau de coneixença hi ha Joan Gabriel; així, un 70,7% exposa que coneix el líder de Coalició Reformista i Gabriel rep un nota de 5,6 sobre 10.

La tercera persona que és més coneguda és Isabel Lozano, ja que un 66,6% manifesta que la coneix, i rep de nota un 4,6. Eusebi Nomen, d’Andorra pel Canvi, rep una nota superior a la d’Isabel Lozano, un 4,9, tot i que el percentatge de persones que afirmen conèixer-lo és sis punts inferior al de Lozano, ja que el coneixen el 60,1%. Finalment, Tomàs Pascual és el candidat menys conegut entre les persones enquestades, i d’aquesta manera un 46,7% manifesta que el coneix. Pel que fa a la valoració, rep un 3,2.

D’altra banda, un 34,5% de les persones que prenen part en l’enquesta han manifestat que preferirien que governés el Partit Socialdemòcrata, mentre que un 15,3% assenyalen que la seva preferència és CR. Un altre 7% opta per ApC, i els Verds d’Andorra és l’opció que assenyalen un 3,8% dels enquestats.

Finalment, Unió Nacional de Progrés (UNP), de Tomàs Pascual, és la llista que preferia que governés un 0,5% dels enquestats. Un aspecte que cal tenir en compte és que un 26,7% manifesta que no sap qui li agradaria que governés, mentre que un altre 12,3% exposa que cap o tots per igual.

Una altra de les preguntes de l’enquesta era “qui creu que governarà”, i en aquest cas un 33,4% ha manifestat que ho farà el PS i un altre 29,3% creu que serà CR. Un altre 2,7% assenyala ApC, un 0,5% UNP i un 0,3% Verds d’Andorra.

En aquest apartat també hi ha un 33,9% de “no ho sap” o “no contesta”. També el PS és el partit que té més simpatia entre els enquestats, amb un 36,6%, i un 18,5% diu que el partit polític al qual té més simpatia és ApC, amb un 6,8%. Els Verds arriben a un 4,7% i, finalment, UNP a un 0,7%. Una dada també rellevant és que un 24% exposa que no hi ha cap partit per qual tingui més simpatia.

En intenció de vot a les nacionals s’imposa el PS amb un 29,6%, però en aquest apartat l’opció més elevada és la dels que manifesten que no ho saben, amb un 40,5%. A aquests indecisos se’ls va demanar quina opció podria arribar a votar, i en aquest cas s’imposa CR amb un 21,6%, tot i que l’opció majoritària és la de “no ho sap, no contesta”.

Finalment, quant a la intenció de vot pels escons parroquials, es torna a imposar el PS amb un 25,2%, mentre que un 42% també manifesta que encara no ho sap o s’estima més no contestar.

Un 21,5% de la població afirma que es considera de centre, un 19,1% de centreesquerra i un 17,5% d’esquerra, mentre que de centredreta són un 11,1% i de dreta, un 7,1%. Un 23%, però, diu que no és de cap opció o no contesta.

El ministre de Finances, Ferran Mirapeix, va afirmar que el grau de coneixença i la valoració s’hauria de ponderar. També va remarcar l’elevat volum d’indecisos, i en aquest sentit va manifestar que els candidats hauran de fer un esforç per convèncer aquest elevat nombre de persones que encara no saben a qui votar.

Candidats parroquials

Pel que fa als candidats parroquials, a cadascuna de les persones enquestades se li demanava si coneixia els de la seva parròquia i com els valorava. Així, cal assenyalar que el més conegut és Enric Dolsa, d’ApC, amb un 95,7%. Quant a la valoració, però, és Esteve López, candidat de l’Alternativa a Ordino, qui rep una nota més alta, amb un 7,1 sobre 10.

El 75% dels ciutadans creuen que un canvi de govern és positiu

Un canvi de govern és vist com a positiu per més la de la meitat dels electors, i el 21,3 per cent el qualifiquen de molt positiu. A més a més, l’actual executiu no arriba a l’aprovat per primera vegada i es queda amb un 4,1. Aquestes són algunes de les dades que es desprenen del Baròmetre presentat.

D’altra banda, el 70% dels enquestats creu que la situació del Principat ha empitjorat o ho ha fet molt. A més, la manca de treball i l’impacte de la crisi internacional han passat a ser les principals preocupacions de la població, seguits, de lluny, per la gestió de l’executiu.

Aquest és el cinquè Baròmetre encarregat al Govern. Els quatre anteriors estaven dedicats a qüestions més socials, econòmiques i d’imatge del Principat, i en aquest darrer el tema polític ha centrat l’enquesta. El ministre de Finances, Ferran Mirapeix, ha dit que els resultats “són normals” ja que la situació econòmica no és la millor, i ha reconegut que des del Govern no s’han comunicat les coses de la manera “més adient”.

Mirapeix ha afegit que “hi ha hagut un fort càstig” a l’executiu i que aquest acatarà la decisió dels ciutadans ja que “la població és sobirana”. Tot i això, el ministre ha remarcat que encara hi ha un 40% dels enquestats que ha de decidir el color del seu vot.

pdf3.jpg