Bartumeu lamenta que el debat cara a cara hagi quedat “frustrat”

Autor: Marc Rodríguez
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 26 de Març de 2009

El candidat socialdemòcrata a cap de Govern, Jaume Bartumeu, que ahir feia balanç amb els consellers del grup parlamentari durant la legislatura 2005-2009 Esteve López –cap de llista a Ordino– i Carles Blasi –que encapçala la territorial de la capital–, va lamentar que el debat cara a cara hagi quedat finalment “frustrat” després de la demanda del candidat de la Coalició Reformista (CR), Joan Gabriel, de mesurar-se en el mateix format amb la resta de candidats. I és que ahir les dues emissores de ràdio privades que s’havien ofert per encabir a la seva programació aquest espai –Ràdio SER Principat d’Andorra i Andorra 7 Ràdio– van decidir finalment no realitzar-lo, després de conèixer les condicions del liberal, en considerar inviable programar tants debats.

Bartumeu va expressar que “la ciutadania mereixia” aquest cara a cara entre les dues forces polítiques que, segons va reiterar, tenen possibilitats de governar, a diferència del que s’afirma des d’altres formacions com ara Andorra pel Canvi (ApC), un fet que el socialdemòcrata va contestar “amb una rialla”. El líder de l’Alternativa hi va afegir que en cap moment es va negar a debatre amb altres candidats, però va tornar a prioritzar l’enfrontament amb Gabriel com una demanda ciutadana a la qual no es donarà resposta a causa de la maniobra que, segons ell, va fer el liberal aquest dimarts.

La directora de Ràdio SER Principat d’Andorra, Marisol Fuentes, va emetre ahir un comunicat on afirma que “la condició interposada pel cap de llista de CR, Joan Gabriel, per celebrar un cara a cara amb el candidat de l’Alternativa, Jaume Bartumeu, és una exigència impossible de complir”, a més d’”inviable i poc interessant per a l’elector i l’audiència”, motiu pel qual optaran finalment per un a cinc.

DEMANDA DE LES ENQUESTES// En matèria electoral, precisament, Blasi va denunciar ahir la “manca de transparència i poca voluntat” per part del Govern després de la realització d’unes enquestes, emmarcades dins el baròmetre d’opinió el mes d’abril passat, que després de ser “fetes amb diner públic” no han estat trameses a tots els grups parlamentaris per al seu coneixement. Així, el socialdemòcrata va emplaçar la Junta Electoral a tenir “uns instants d’atenció″ per constatar que “l’enquesta d’opinió la té Gabriel, i nosaltres no”, un fet que suposa a la CR un avantatge “evident” respecte a la resta de formacions que concursen als comicis del 26 d’abril.

EL BALANÇ DE QUATRE ANYS// Blasi i López van presentar ahir un resum de les activitats del Grup Socialdemòcrata que constaten un total de 18 proposicions de llei, de les quals 12 no es van admetre a tràmit, així com 5 proposicions de llei entrades conjuntament amb altres grups parlamentaris que demostren, segons ell, la voluntat constructiva i no pas obstruccionista argumentada pels liberals durant les últimes setmanes i representada sobretot pel cap de Govern en funcions, Albert Pintat.

A més, els socialdemòcrates van realitzar 12 propostes d’acord, 2 propostes d’acord conjuntament amb altres grups, 8 propostes de resolució, 1 moció derivada d’una pregunta oral, 22 esmenes a la totalitat i 1.738 esmenes parcials a 57 projectes o proposicions de llei.

pdf