El dimecres 24 d’abril, els Progressistes vam anunciar el llançament d’una campanya en suport a l’acord d’associació amb la Unió Europea, paral·lela i complementària a qualsevol iniciativa comunicativa que pugui adoptar-se des del pacte d’Estat. A través d’aquesta campanya, no només volem destacar els avantatges que l’acord ofereix per al futur d’Andorra, sinó també les seves febleses, desafiaments i possibles obstacles per al nostre país.
És essencial abordar aquesta campanya amb una visió completa i honesta, proporcionant informació clara sobre els seus aspectes positius i les àrees en què encara hem de millorar i adaptar-nos per assegurar un futur exitós per a Andorra.
Durant els darrers anys, ens ha estat difícil compartir el plantejament negociador impulsat pel Govern, així com la seva política comunicativa, excessivament opaca i poc transparent amb la ciutadania i amb les forces polítiques integrants del pacte d’Estat de la darrera legislatura.
Aquests darrers mesos, l’entossudiment a no fer públic el text complet de l’acord assolit el 6 de desembre del 2023, tot limitant-se a un resum disponible només a través d’internet, ha servit per encoratjar aquells que hi volen votar en contra.
Ara, amb la publicació del text complet en anglès abans que en la nostra llengua oficial, el català, es comet un error estratègic i simbòlic de grans dimensions. La publicació de l’acord en anglès abans que en català, que es preveu a l’estiu, no és només una qüestió de respecte a la nostra identitat lingüística, és una qüestió de consideració cap a aquelles ciutadanes i ciutadans que no tenen per què dominar la llengua de Shakespeare per llegir un acord en què es juguen el futur.
És més, el Govern hauria d’anar amb compte de no donar arguments als qui temen una pèrdua de sobirania amb aquest acord, i publicar el text íntegre en anglès abans que en català va directament en aquest sentit.
Per acabar-ho d’adobar, les “lectures comentades” de l’acord a càrrec del secretari d’Estat d’Afers Europeus tampoc ajuden gens ni mica. No és una qüestió de fons, és una qüestió de forma. Aquestes lectures són vistes com versions esbiaixades, centrades més en els PowerPoint del secretari que en una comunicació completa, clara i efectiva, cosa que continua donant més arguments als qui es plantegen votar en contra de l’acord.
Els Progressistes volem manifestar que aquest acord, tot i ser millorable, és una oportunitat que no podem perdre. Avalar l’acord d’associació amb la Unió Europea representa un primer pas cap a una nova etapa. Situacions com la crisi bancària del 2015 i la pandèmia de la Covid 19 del 2020 han destacat la necessitat urgent de millorar la nostra relació amb Europa. En aquest mateix sentit, els Progressistes veiem Europa no com una opció, sinó com una necessitat imperativa per al futur del nostre país.
És hora d’actuar amb responsabilitat. L’acord d’associació amb la UE no és només un document tècnic, és una decisió que defineix el nostre futur. Ens hem d’assegurar que la ciutadania entengui els beneficis i les implicacions d’aquesta associació per al futur del nostre país. Perquè l’objectiu és que quan el text se sotmeti a referèndum, la ciutadania pugui votar responsablement.
La integració d’Andorra amb la UE no és només una opció arbitrària, sinó un requisit vital per al futur del país. Perquè l’objectiu no és merament salvaguardar l’Andorra actual, sinó també assegurar el benestar de les futures generacions. Per tant, ens hem de comprometre a mantenir un vincle fort amb Europa, mirant més enllà del present cap a un futur sòlid.
No només és una qüestió de convicció, sinó de necessitat pragmàtica.