La consolidació europea de les ‘telecom’

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: BONDIA
Publicat el: 16 de Gener de 2024

En aquesta hora d’eclosió de noves tecnologies Europa es preocupa de l’esmicolament del seu mercat de les telecom, que es reparteixen un centenar d’operadors nacionals. Xifra que s’ha de comparar amb la situació de la Xina i els Estats Units que només tenen tres grans operadors cadascun.

Massa petits, els actors europeus tenen el risc de no poder seguir el ritme de les inversions a les quals obliguen les innovacions dels gegants de l’economia digital la qual cosa suposa una pèrdua de competitivitat de la Unió Europea.

El passat 5 de desembre, a Brussel·les, els ministres de telecomunicacions dels estats membres de la Unió Europea van estudiar les mesures que “convindria promoure en el mercat de les telecomunicacions per afavorir un entorn digital durador i segur i garantir la sobirania i la independència digital de la Unió Europea.”

França empeny clarament cap a la creació de grans empreses europees. L’aleshores ministre francès delegat a l’economia digital i les telecom va declarar el seu suport a la idea “d’una harmonització de les regles europees per facilitar la concentració del mercat de les telecom i permetre als operadors d’evolucionar en un mercat més ampli.”

Estudiant el que estan discutint els països membres de la Unió Europea per atreure inversors susceptibles de finançar el desenvolupament de les xarxes nacionals de telecomunicacions hom s’adona dels milers de milions d’euros que estan en joc.

El comissari europeu Thierry Breton ha promès un llibre blanc sobre la qüestió per la meitat del primer trimestre d’enguany.

El govern francès defensa fusions i concentracions.

En l’edició 2023 del Mobile World Congress, a Barcelona, la directora general d’Orange va fer una anàlisi, acurada i poc engrescadora de l’estat de les telecom europees. Confirmant les seves prediccions, l’any 2023 ha comportat una reducció de personal de les principals societats del sector.

Al Regne Unit, British Telecom ha fet saber que té la previsió de prescindir de 55.000 assalariats en els propers sis anys. Vodafone, per la seva banda, anuncia 11.000 supressions de llocs de treball d’aquí al 2026 arreu d’Europa. Deutsche Telekom acomiadarà 1.300 treballadors a finals del 2024. I a França Orange anuncia 700 acomiadaments. Per la banda dels equips de telefonia el suec Ericsson suprimirà 8.500 llocs de treball i Nokia 14.000.

Le Figaro del 8 de desembre presentà gràficament la situació: entre 2018 i 2023 s’han perdut 64.000 llocs de treball en el conjunt d’operadors europeus.

L’explosió de l’ús d’Internet, tant als telèfons fixos com als mòbils, requereix molta inversió per part de les companyies operadores. Pel contrari els ingressos per abonat no augmenten i això ha anat fragilitzant el model econòmic de les grans companyies.

La indústria de les telecom ha passat d’una etapa de creixement a una etapa d’optimització.

En aquest context Andorra va acceptar un annex sobre telecomunicacions al projecte d’acord d’associació amb la Unió Europea que suposarà una seriosa sotragada al negoci actual d’Andorra Telecom. Després d’un període transitori s’acabaran els ingressos pel roaming i això farà trontollar el balanç d’Andorra Telecom.

Formar part del mercat interior de la Unió Europea comportarà, en l’àmbit de les telecomunicacions, que sigui possible que operin a Andorra grans telecom europeus amb una conseqüència negativa en els ingressos d’Andorra Telecom.

En aquest àmbit de la negociació amb la Comissió Europea no hem vist un estudi d’impacte avaluant les conseqüències, econòmiques i socials, de la pèrdua del monopoli públic de les telecomunicacions a Andorra.

No és gens agosarat pensar que la pèrdua progressiva dels ingressos del roaming conjuminada amb una eventual irrupció en el mercat d’un operador europeu suposarà una forta sotragada en l’equilibri financer d’Andorra Telecom.