Les persones que integrem el projecte Per Sant Julià creiem fermament que una administració pública ben gestionada és el fonament essencial per al progrés i el benestar de la nostra parròquia. A la llum d’aquesta convicció, reafirmem la necessitat de preservar la sostenibilitat financera del nostre Comú, una tasca que requereix transparència, responsabilitat i la participació activa dels ciutadans.
L’expert en lideratge Warren Bennis ens recorda que “la transparència, quan es practica amb autenticitat, crea confiança.” Des d’aquest punt de vista, la transparència financera emergeix com el fonament per construir i mantenir una relació sòlida de confiança amb la ciutadania. És en aquest sentit que el nostre compromís consisteix a realitzar auditories completes i periòdiques dels comptes, tant de la corporació comunal com de les societats públiques, constitueix un pas imprescindible.
A més, pensem que compartir de manera clara i accessible la informació financera no només informa, sinó que també implica els ciutadans en la gestió dels seus recursos, fent-los partícips del procés.
Considerem que la reducció de l’endeutament i la col·laboració intercomunal són estratègies que no només reforcen la sostenibilitat a llarg termini, sinó que també optimitzen els recursos sense comprometre la qualitat dels serveis oferts als ciutadans.
D’altra banda, reconeixem la importància de millorar la funció pública per assegurar una administració eficient. Citant Mary Parker Follett, “l’eficiència de l’administració resideix en la seva capacitat per a crear un clima cooperatiu.” Això implica proporcionar un entorn laboral positiu i fomentar la conciliació entre la vida personal i professional dels treballadors, un altre dels nostres compromisos.
Dignificar l’entorn laboral implica assegurar condicions justes i segures, promoure la igualtat d’oportunitats i reconèixer l’esforç dels treballadors. Així, estem convençuts que un sistema d’avaluació del clima laboral és una eina poderosa per identificar àrees de millora i mantenir un ambient de treball saludable.
Tanmateix, els conflictes recents entre el Comú i els treballadors comunals posen de manifest que encara hi ha molta feina per fer. És evident que cal una intervenció immediata i constructiva per restablir la confiança i garantir els drets laborals dels treballadors del comú lauredià. Sovint oblidem que darrere de cada decisió administrativa hi ha persones compromeses amb el bé comú.
La funció pública no es redueix a protocols, sinó que implica un teixit humà essencial per al funcionament comunitari. Els incidents assenyalats pel sindicat lauredià han de servir-nos de reflexió sobre la importància de valorar i respectar aquests treballadors.
Finalment, reconeixem la necessitat d’incorporar la veu dels ciutadans. Volem que la participació activa en la presa de decisions, mitjançant consultes o plataformes en línia, sigui el pas cap a un estil de govern més inclusiu i més ben gestionat. Per nosaltres, per la gent de “Per Sant Julià”, construir una administració ben gestionada és un compromís amb la transparència, l’eficiència i la inclusió. És una tasca que implica la col·laboració de tots: ciutadans, treballadors i institució.
Pensem que és hora de construir ponts, de treballar junts per a una administració que respongui a les necessitats de la comunitat i que, alhora, dignifiqui la feina dels seus empleats.