SDP sosté que Casal “no diu tota la veritat” sobre l’impacte de l’heliport

Autor: A. B. / E. O.
Font: BONDIA
Publicat el: 3 d'Agost de 2023

El comitè local de la Massana de Progressistes-SDP ha presentat al·legacions a l’estudi d’impacte ambiental de l’heliport que es vol instal·lar a la zona del planell de la Caubella, a la parròquia massanenca. “Considerem que tindrà un impacte ambiental brutal”, va afirmar ahir Michel Moliné.

El representant de la formació a la Massana va criticar les paraules del ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, en què va assegurar aquest dimarts que “només” s’hauria de talar un 2% de la superfície de bosc. “El que diu és molt relatiu, em sembla que no sosté tota la veritat”, va denunciar Moliné.

En aquest sentit, SDP considera que el terreny afectat seria d’uns 25.500 metres quadrats, més d’un 22% de la zona. Per la seva part, Casal va matisar ahir les seves declaracions aprofitant la roda de premsa posterior al consell de ministres, on va assegurar que l’afectació només seria sobre el 0,5% de la zona i no del 2%.

Les al·legacions presentades per Progressistes-SDP també fan referència a la fauna i la flora presents en el terreny. Segons l’informe, “hi ha una flor que està qualificada com a gairebé amenaçada. Diuen que la desplaçaran, però no sé si rebrotarà allà on la posin”, va lamentar la formació progressista en referència a la Campanula precatoria (campaneta).

A més, denuncien que els inventaris florístics es van realitzar el desembre del 2022, en una època de certa dificultat per a aquest tipus d’actuacions, ja que moltes plantes estan seques o ja no són visibles. Per això, consideren que s’hauria d’haver fet el mes de juny.

Pel que fa a la fauna, Moliné va explicar que la nova infraestructura podria significar un trasbals per a 32 espècies animals, entre les quals cal destacar un voltor, dues àguiles, l’aligot comú o el falciot negre. “Els desplaçarà cap a d’altres zones i per allà no hi tornaran més per culpa del soroll i el moviment de gent”, va lamentar el representant d’SDP.

La formació, que aposta per la borda Sabaté com a alternativa, espera tenir una resposta abans de finals del mes d’agost. Segons Moliné, “crec en la bona voluntat perquè prosperin les al·legacions i, com a mínim, s’hauria d’endarrerir el projecte fins a trobar una solució, com ja es va fer en el cas d’una promoció a Ordino”.